Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sees ved valgurna

Neste gang er det vi som skal til pers.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVORDAN KAN

60 millioner amerikanere være så dumme at de stemte for George W. Bush, spurte den britiske tabloidavisa Daily Mirror i går. Andre medier setter ord på følelsene ved å karikere John Kerrys lange ansikt eller peke på det faktum at herr Bush rett og slett kan vise et samlet Europa fingeren. Up yours. John Doe, altså USAs Ola nordmann, har sagt sitt.

Signalet fra Daily Mirror kan tolkes litt sånn: Hei amerikanere, her har vi intellektuelle i Europa brydd oss så mye om valget deres - og så går dere hen og velger mannen vi sa dere ikke skulle velge!

SNAKK OM.

Men så er det altså USAs innbyggere, eller skal vi si hvite menn, som til sjuende og sist velger hvem de vil ha som president. Fjernsynskanalen CNN har brutt ned tallene på medievennlig vis, slik at en kan få innblikk i hvordan stemmene fordelte seg. For eksempel er det slik at av ikke-hvite kvinner stemte 75 prosent på John Kerry, samme kandidat fikk hele 88 prosent av stemmene fra afroamerikanere. Blant yrkeskvinner var det flest som stemte på Bostons håp, samme tendens gjelder for fagforeningsmedlemmer. De med høyest utdannelse stemte også for Kerry, det samme gjorde definitivt de fleste homofile.

Blant landets våpeneiere har imidlertid de aller fleste gitt sin stemme til den sittende president.

NÅR VI I EUROPA

og Norge har fått ut all gruffen, må vi også vende blikket hjem. Britene skal jo antakelig stemme over hvorvidt de fortsatt vil ha Tony Blair som statsminister en gang i løpet av neste år. Mange er uenige med den USA-vennlige pragmatikeren, men Blair står rimelig sterkt fordi det ennå ikke er noen sterk opposisjonskandidat som truer ham ut av Downing Street. Før det forrige valget fant sted på øyriket, luftet en amerikansk valgforsker, med Storbritannia som spesiale, overfor denne avisa at det er sannsynlig at Tony Blair snart må dele makta. Altså regjere i kraft av en koalisjon, slik hans norske kollega herr Bondevik gjør. For Blairs del blir det i så fall liberaldemokratene han må gå til sengs med.

BRITENE HAR EN

utfordring vi nordmenn må dele med dem; det handler i begge land om å få velgerne ut av sofaen den dagen det virkelig gjelder. På med skoene og inn i valglokalet i visshet om at det er bedre å gi en stemme i urna enn i godstolen.

Kjell Magne Bondevik skal jo helt sikkert til pers i september 2005. Innen den tid skal vi krangle om gasskraftverk, Irak, helsevesen og skoleverk. Kristin, Jens og Carl skal prege vår alles hverdag sammen med Kjell Magne.

Lurer på hvem John Doe vil vi skal ha ved roret?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media