SEFO avhører politiet i Haugesund

SEFO startet søndag avhørene av de tre som var på jobb ved politiets operasjonssentral i Haugesund natt til onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fikk da en nødmelding om at noen ropte om hjelp i Sauda, men rykket ikke ut. 20 år gamle Marit Janson ble dagen etter funnet druknet i havnebassenget.

Søndag kom representanter fra Det særskilte etterforskningsorgan (SEFO) til Haugesund. SEFO skal undersøke om politiet har opptrådt klanderverdig i saken.

Leder for SEFO Rogaland, Elizabeth Baumann, sier til NTB at avhørene startet søndag ettermiddag og vil fortsette mandag.

Baumann sier det vanskeliggjør etterforskningen at det ikke finnes lydopptak av meldingen politiet fikk natt til onsdag, og at det er et brudd på politiets regler at meldingen ikke er tatt opp.

Dykkerskip

Søndag ble det kjent at dykkerskipet KNM «Tyr» lå bare 200 meter fra stedet der Janson druknet natt til onsdag. Skipet, som har dykkere og hjelpeutstyr om bord, ble aldri bedt om å sjekke ropene som politiet ble varslet om, skriver VG.

Ifølge Else Eik-Nes, som varslet politiet, svarte betjenten som mottok nødmeldingen at «politiet ikke kunne rykke ut med folk på overtid».

Dykkerskipet «Tyr» lå i havnebassenget i Sauda på oppdrag fra lensmannen i Sauda. Det var bestilt for å delta i et søk etter en savnet person.

- Det er jo rart å tenke på at vi var på oppdrag fra politiet. Vi hadde to dykkere, to letebåter og folk som var godt trent i førstehjelp om bord. Hadde politiet ringt oss, hadde jeg vekket hele båten og sendt utpå letebåtene umiddelbart, sier skipssjef på KNM «Tyr», Hans Petter Baade til VG.

Oppfattet ikke som nødmelding

Konstituert politimester Odd Magne Haaversen sier at han ikke synes det har noen relevans til saken at «Tyr» ikke ble varslet.

- Dette er jo kjernen av saken. Operasjonsleder oppfattet ikke 112-meldingen som en nødssituasjon. Da var det jo heller ikke aktuelt å kontakte KNM «Tyr», sier han.

NTB