SEFO gransker bussdramaet

SEFO bestemte seg i dag for å granske politiets opptreden på Fagernes. Det store spørsmålet er når bussjåfør Audun Bøland døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunne politiet ha stoppet busskapreren på et tidligere tidspunkt? Når kunne politiet være sikre på at bussjåfør Audun Bøland var død? SEFO går inn i saken i dag.

- Vi har besluttet at vi begynner å se på saken i løpet av dagen. Bakgrunnen er at vi har hørt at operasjonen tok ni timer. Det er vel forsåvidt bekreftet, sier dommer Trond Christoffersen i Hedemarken tingrett på Hamar. Christoffersen skal lede SEFOs arbeid med å granske bussdrapet og politiets fremgangsmåte overfor kapreren.

- Operasjonsloggen er det første vi tar tak i. Vi vil også avhøre operasjonsansvarlig, sier han.

Vil ikke gi ut loggen

Operasjonsloggene er ofte mer eller mindre tilgjengelig for pressen i de forskjellige politidistriktene. Men politiet vil ikke gi ut loggen som viser hva som ble gjort time for time under dramaet ved Fagernes.

- Vi deler ikke ut dokumenter til Dagbladet, sier politiinspektør Atle Roll-Matthiesen i Vestoppland politidistrikt. Han vil heller ikke si noe om SEFOs etterforskning og henviser til en pressekonferanse senere i dag.

Politiet har fått sterk kritikk fordi de ikke fysisk sørget for å få bekreftet at bussjåfør Audun Bøland virkelig var død på et tidlig tidspunkt. I stedet benyttet de observasjoner fra flere vinkler for å finne ut om han var i live.

På en pressekonferanse i går ettermiddag slo de fast at ingen kan være sikre på en person er død uten å sjekke personens puls. Politiet fikk ikke sjekket pulsen til Audun Bøland, men var likevel sikre på at han var død.

Politiloggen kan blant annet vise hva politiet har loggført om helsetilstanden til Bøland.

Til Aftenposten

sier Roll-Mathiesen at politiet var sikker på at Bøland var død allerede klokka 19.17. Men ifølge

et intervju med NTB

ankom politiet stedet klokka 19.40. Klokka 20.42 ble det loggført at Bøland var død.

Kristoffer Kvame er disponent i Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap, der den drepte Audun Bøland var ansatt. Kvame var selv til stede under den ni timer lange aksjonen mot busskapreren og har vært sylskarp i kritikken av hvordan politiet gikk frem og hvor lang tid de brukte.

Kvame sier i dag til Aftenposten at bussjåførens familie først ble varslet om at sjåføren var død rundt klokka 22.30, altså nesten to timer etter at politiet loggførte dødsfallet. Da hadde allerede mediene brakt nyheten om drapet.

Først klokka 03.50 på natta ble drapsmannen i bussen overmannet.

KRITISERER POLITIET: Disponent Kristoffer Kvame i Jotunheimen og Valdresruten bilselskap (JVB) er kritisk til politiets handlemåte.
<B>LÅ I BUSSEN HELE TIDEN: Audun Bøland lå i bussen sammen med attentatmannen i ni timer, men politiet mente seg sikre på at han var død.
AVVISER KRITIKKEN: Politiinspektør Atle Roll-Matthiesen vil ikke gi ut politiloggen.
DREPT: Audun Bøland.