SEFO-kritikk etter dødsranet

Polititoppene holdt vital informasjon alt for hemmelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiets særskilte etterforskningsorgan SEFO gir Stavanger-politiet refs for å ha holt etterretningsinformasjon for hemmelig i forkant av dødsranet.

SEFO mener polititoppenes hemmelighold av innholdet i etterretningsimformasjonen som indikerte at et ran var under planlegging, resulterte i at operative tjenestemenn i felt visste for lite da ranerne slo til mandag morgen 5. april.

Bare en eksklusiv gruppe innen politiledelsen hadde fått tilgang på etterretningsopplysningene som viste at et ran var planlagt mot NOKAS, og at en navngitt person innen det tunge ransmiljøet var observert i Stavanger - muligens for å rekognosere.

Svært få nedover i systemet fikk se innholdet i etterretningsrapportene. Politiledelsen mente opplysningen var på et «need to know» plan.

- SEFO der kritiske til ledelsens restriktive forståelsen av «need to know» prinsippet, sa SEFO-leder i Rogaland Elizabeth Bauman da de offentliggjorde sin innstilling til statsadvokaten under en pressekonferanse i kveld.

Frifunnet

Men tross kritikken har SEFO frifunnet Stavanger-politiet for måten de håndterte ranet på. Særlig to punkter har vært i søkelyset; Burde politiet ha forberedt seg bedre på ran denne dagen, og var det galt av de to politimennene som løsnet skudd på Domkirkeplassen å gjøre dette uten først å rope eller skyte varselsskudd.

- Ikke på noe tidspunkt har politidistriktet hatt etterretningsopplysninger om tidspunktet for et eventuelt ran eller andre opplysninger som kunne sannsynliggjøre en bestemt dato, sa Baumann under pressekonferansen.

SEFO mener politimannen som skjøt mot ranerne uten først å advare eller skyte varselsskudd, gjorde riktig.

- Ranerne hadde på dette tidspunktet både skutt inne i tellesentralen, og på Domkirkeplassen. Etter SEFOs oppfatning var situasjonen slik at politimannen ikke trengte å rope ut eller skyte varselsskudd først, sa SEFO-medlem Bjørn Vikse.

Lettet

Politimester Olav Sønderland er lettet over innstillingen fra organet.

- Ingen som har hatt ansvar for saken i tiden før ranet 5.april har vært uberørt av dette, sier Sønderland til NTB.

Han vil nå se nærmere på hva som ligger bak konklusjonene til SEFO, men vil bruke informasjonen og kritikken til å bedre rutinene i politidistriktet.

SLO TIL: Politiet kunne ikke vite at ranerne skulle slå til 5. april.
GJORDE RETT: Politimennene som løsnet skudd mot ranerne på Domkirkeplassen gjorde rett, mener SEFO. Ranerne skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland like ved plassen.