SEFO må ta saken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som det framkom gjennom NTB før helga, sendte Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) for en knapp måned siden et brev til Politiets utlendingsenhet der politiet anklages for å trakassere og mishandle asylsøkere. Dette skal ha skjedd når asylsøkerne kom for å registreres i politiets registreringskontor.

Ifølge generalsekretær i NOAS, Morten Tjessem, skal blant annet en palestiner ha måttet kle av seg mens en kvinnelig politibetjent var til stede, mindreårige asylsøkere har måttet vente i 12 timer uten mat og drikke, flere er blitt kalt løgnere og utsatt for grov sjikane, eller fått vite at de ikke får asyl - lenge før noen har sett på saken deres.

Beskyldningene er uhyrlige og kan minne om de overgrep vi kjenner fra fengslene i Irak og på Guantanamo-basen. De blir desto mer rystende fordi det her dreier seg om nordmenn og om en oppførsel som ligger meget fjernt fra den praksis vi kjenner fra norsk politi. Vi må derfor håpe at beskyldningene i beste fall beror på en misforståelse, selv om tilfellene er så vidt mange og detaljerte at det er mer enn grunn nok til uro.

Politiet ønsket ikke å kommentere beskyldningene til avisene, men leder for SEFO sier til NTB at etterforskningsorganet i prinsippet kan etterforske påstandene etter eget initiativ, uten at det foreligger noen anmeldelse.

Det bør SEFO umiddelbart gjøre, og det må gjøres grundig. Hvis man kommer til at beskyldningene er grunnløse, må ingen rest av tvil være tilbake, ellers er et farlig agg til politiet sådd i samfunnet. Hvis det derimot skulle vise seg å være en realitet bak påstandene, må den nødvendige opprydning startes så raskt som mulig.

Til den hører en dyptgående endring i språk og holdning blant de ansvarlige politikere. For det er det bildet som skapes av asylsøkerne som langt på vei bestemmer hvordan de blir behandlet her i landet. Omtales de bare som «lykkejegere» eller «grunnløse asylsøkere», blir det også i praksis lettere å glemme at de er personer. Her hviler et tungt ansvar på politikere og opinionsdannere.