Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sefo-razzia hos politiet

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker (SEFO) har i dypeste hemmelighet etterforsket en alvorlig lekkasjesak rundt saken mot kronprinsesse Mette-Marits bror Espen Høiby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Det skal ha blitt gjennomført ransakinger ved Agder politidistrikt og tatt beslag i blant annet datautskrifter som kan avsløre hvem som har lekket saksdokumenter til ukebladet Se og Hør.

Sefo skal ha gjennomført flere såkalte mistenkte-avhør både av tjenestemenn og på juristnivå ved politidistriktet.

Beslagene av blant annet datamaterialet skjedde etter at Sefo hadde fått tingrettens beslutning om ransaking, innhenting og utlevering av materiale. Etter vanlig straffeprosess betyr det at Agder politidistrikt som foretak formelt er siktet for brudd på taushetsbestemmelsene og mistenkt for å ha gitt fra seg etterforskningspapirer til uvedkommende.

Beslagene i politidistriktet skal være av en slik karakter at etterforskningsorganet må bearbeide dem videre.

Personlige opplysninger

Advokat John Christian Elden bekrefter overfor Dagbladet at han allerede en av de siste dagene i mai oversendte sin anmeldelse etter at ukebladet Se og Hør ved flere anledninger hadde gjengitt personopplysninger fra straffesaken mot Espen Høiby.

Elden kritiserer ukebladet for å ha brukt opplysninger av personlig karakter. I tillegg mener Elden at man har lagt til egne kommentarer som har vært til skade i Høiby-saken.

- Jeg kan vanskelig se for meg at noen i politidistriktet på noe legitimt grunnlag og uten å få noe igjen for det, vil gå inn og risikere stillingen sin ved å gi ut denne type opplysninger, noe de vet at de ikke har anledning til, sier advokat Elden til Dagbladet.

Han ønsker ikke å utdype saken nærmere.

Godt informert

Dagbladet har grunn til å tro at advokatens mistanker om ulovlige lekkasjer fra politiet startet i fjor høst, da ukebladet Se og Hør omtalte ekskjærestens voldsanmeldelse av Espen Høiby.

Artikkelen sto på trykk før Høiby selv visste at han var blitt anmeldt.

Se og Hør skal i denne sammenheng ha henvist til et konkret anmeldelsesnummer ved Agder politidistrikt.

Da Høibys advokat selv ville undersøke ukebladets påstander, fikk han først vite fra Agder-politiets journalkontor i Kristiansand at de ikke medførte riktighet. Seinere kom kontrabeskjeden om at man likevel hadde mottatt en anmeldelse mot Høiby, nøyaktig slik Se og Hør hadde beskrevet.

Ved seinere anledninger skal ukebladet i flere sammenhenger ha referert ordrett fra politidokumenter som omhandlet svært personlige og intime forhold.

Ba om taushet

I går kveld ble det kjent at Sefo hadde fått anmeldelsen fra Espen Høibys advokat. De første meldingene gikk ut på at anmeldelsen ble levert for ca. to uker siden.

Dagbladet kjenner imidlertid til at anmeldelsen ble skrevet i slutten av mai.

Lederen for Sefo i Agder, tingrettsdommer Yngve Svendsen i Kristiansand, skal innstendig ha bedt advokat Elden om at anmeldelsen ble holdt hemmelig slik at Sefo i størst mulig grad kunne arbeide uforstyrret.

Politimester Bjørn Hareide i Agder politidistrikt var i går kveld ikke informert om annet enn at han var klar over at advokat Eldens anmeldelse kunne komme.

- Nei, dette er jeg ute av stand til å kommentere, var Hareides svar da Dagbladet konfronterte ham med saken ved 21.30-tida i går kveld.

Politimesteren understreker sterkt at Sefo har fullmakter til å operere helt fritt i forhold til politiet, og at han ikke har noen negative reaksjoner i forhold til det som har skjedd.

- Jeg regner med å bli orientert når tida er inne for det, sier Hareide.

Dagbladet fikk i går kveld ikke kontakt med Se & Hørs sjefredaktør Odd J. Nelvik.

<B>FORSVARER:</B> Advokat John Christian Elden kjemper for at Espen Høiby skal bli frikjent.