SEFO-skandale

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De særskilte etterforskningsorganene for politisaker (SEFO) har en helt spesiell oppgave innenfor vårt rettssystem. De skal sørge for at anmeldelser mot politifolk blir tatt på alvor, og ikke blir kollegialt beleilig glemt eller bagatellisert innenfor det ordinære politiapparatet. En rekke kjente saker både fra vår egen og den internasjonale politihistorien viser nødvendigheten av uavhengige etterforskningsorganer når det er politifolk som anklages for lovbrudd.
  • Derfor er det skremmende når Dagbladet lørdag dokumenterer at et viktig SEFO-organ (SEFO II i Oslo) ikke fungerer. Saken gjelder en 33 år gammel kvinne som har anmeldt en høyt betrodd politisjef for grov seksuell trakassering, trusler og utukt. I 105 dager skjer det absolutt ingen ting: Kvinnen blir ikke kontaktet, og det blir heller ingen av vitnene hun oppgir. Den anmeldte politisjefen får ikke vite at han er anmeldt, og er derfor ute av stand til å forsvare seg mot anklagene. Hans overordnede blir heller ikke orientert, og når Dagbladets journalist spør SEFO-leder Trond Mangseth om en forklaring, truer han med å bryte enhver kontakt med avisa.
  • Herredsrettsdommer Trond Mangseth har brukt 105 dager til å vise at han er ute av stand til å ta på alvor situasjonen til en kvinne som anmelder en politisjef. Han har brukt like lang tid på å vise at han ikke forstår at en politisjef som har en uavklart anklage om utukt hengende over seg, er gjort til en person uten rettssikkerhet. Vi håper inderlig han bruker betydelig kortere tid på å skjønne at denne saken må overlates til et annet SEFO-distrikt.
  • SEFO-ordningen var et framskritt da den kom, men de siste åra har kritikken vært økende. Gapet mellom antall anmeldelser og saker der SEFO-behandlingen fører til straffereaksjoner, er da også enormt. Dersom den aktuelle saken viser oss standarden på arbeidet som foregår i etterforskningsorganene, forstår vi hvorfor. Da er det på høy tid at hele ordningen tas opp til revisjon.