- SEFO tar meg ikke på alvor

Den 33 år gamle kvinnen hveder at politisjefen har forgrepet seg seksuelt mot henne, og påstår at hun ble sextrakassert av politisjefen i flere år. Først etter at Dagbladet konfronterte politiet med saken, blir kvinnen nå innkalt til avhør - etter å ha ventet i uvisshet i mer enn 100 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte i går den 33 år gamle kvinnen et sted på Vestlandet. Hun har anmeldt sin tidligere sjef for seksuell trakassering og grove seksuell overgrep.

- Jeg var klar over hva jeg gjorde, da jeg gikk til politiet og anmeldte min tidligere sjef. Det var nøye vurdert. Jeg vet at jeg risikerer å få navnet mitt svertet. Men jeg vet hva som skjedde, og sånt skal ikke skje, sier kvinnen.

Overgrep

- Jeg ble trakassert over flere år. Ingen skal behøve å bli utsatt for slike overgrep, som jeg ble utsatt for. Derfor har jeg anmeldt forholdet, sier kvinnen til Dagbladet.

Hun trodde det ville bli iverksatt etterforskning umiddelbart, etter at hun 18. november i fjor leverte anmeldelsen. Men i over 100 dager skjedde det absolutt ingenting.

Kvinnen verken hørte noe, eller fikk noen andre former for tilbakemeldinger fra SEFO - som etterforsker saker hvor polititjenestemenn er involvert.

Selv ikke da hun kontaktet advokat, som seinere ble oppnevnt av byretten i Haugesund, skjedde det noe med etterforskningen.

Først etter at Dagbladet konfronterte SEFO-leder Trond Mangseth med anmeldelsen av politisjefen, ble den fornærmede kvinnen bedt om å møte til avhør.

SEFO-avhør

- Jeg har nå fått beskjed om at SEFO ønsker å avhøre meg, sier kvinnen til Dagbladet.

Det spesielle er at Trond Mangseth, som leder SEFO i Oslos organ II, ikke gjorde noe med saken før han ble kontaktet av Dagbladet, og forsto at avisa ville omtale saken.

Først da reagerte Mangseth sporenstreks og iverksatte etterforskningstiltak.

Politimesteren - den anmeldte politisjefens overordnede - ble informert om anmeldelsen. Politisjefen ble først fredag, 106 dager etter at han ble anmeldt, klar over at han var under etterforskning.

Uten tillit

Spørsmålet er nå om kvinnen vil la seg avhøre av SEFO-leder Trond Mangseth, som hun ikke har tillit til. Kanskje må et annet SEFO-organ overta etterforskningen.

SEFO ønsket at kvinnen skulle avhøres førstkommende torsdag. Etter hva Dagbladet forstår, er det uaktuelt, siden hennes advokat - John Christian Elden - da er opptatt i rettsforhandlinger.

Kvinnen jobbet flere år i politiet, som kontormedarbeider, før hun sa opp jobben og flyttet til Vestlandet i 1997. Hun hevder at flere kolleger må ha vært klar over hva hun har vært utsatt for.

Tvangssituasjon

Hennes viktigste vitne er eksmannen. Han er politimann og jobber fortsatt ved politikammeret hvor kvinnen var ansatt, og hvor politisjefen har en framtredende stilling.

Hun forteller om flere episoder på politihuset hvor hun skal ha blitt befølt.

Det skal ha skjedd på kontoret, i heisen og mens hun trente.

- Han tok på hele kroppen min, tok omkring meg og presset kroppene våre mot hverandre.

Hun forteller også om andre episoder. Hver for seg ikke alvorlig, men ifølge kvinnen bevis på at hun var utsatt for systematisk seksuell trakassering.

Hun hevder å ha mottatt både telefakser og flere telefoner fra politisjefen.

- Det var alltid en seksuell undertone. Jeg var i en tvangssituasjon. Jeg klarte ikke å ta opp trakasseringen direkte. Min eksmann var heller ingen støtte, sier kvinnen.

Samtidig understreker kvinnen at hun fortalte eksmannen om det som hadde skjedd.

- I anmeldelsen min har jeg bedt om at han blir avhørt, slik at han kan bekrefte hva jeg fortalte ham, sier kvinnen.

I november 1995 var hennes daværende ektemann på tjenestereise utenlands. Ifølge kvinnen kom politisjefen kjørende i en sivil politibil hjem til henne.

- Befølte meg

- Han hadde på seg uniform. Mot min vilje ble jeg med ham til en parkeringsplass. Der befølte han meg, og tvang meg til å tilfredsstille ham. Da han ville ha samleie skreik jeg, sier kvinnen.

- I ettertid har jeg flere ganger spurt meg selv om hvorfor jeg ble med i bilen. Hvorfor rev jeg ikke opp bildøra og ropte om hjelp? Nå har jeg ingen annen forklaring enn at jeg i den perioden gikk på medisiner og var neddopet, forteller hun.

gunnar.hultgreen@dagbladet.no