Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seg selv i speilet

Søndag er det store sjanser for at Slobodan Milosevic kan være stemt ut av kontorene som Jugoslavias president. Politiets politiske terrorisering av opposisjonen taler klart om regimets angst. Det nye er at det er klare indikasjoner på at terroren ikke lenger skremmer. Mer enn noe annet er det det som skremmer Slobodan Milosevic. Derfor er det farlig nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonens mest samlende kandidat, Vojslav Kostunica, leder på de fleste meningsmålingene med opptil 20 prosent. Tross nesten fullstendig kontroll med presse og TV, utstrakt terrorisering av politiske motstandere og sterk profilering av seg selv de siste ukene, har ikke tallene forandret seg til det bedre for Milosevic. Selv om det store flertall av folket holder seg i ro, så ser det ut til at gamle grep ikke lenger virker. Noe alvorlig er i ferd med å skje i Milosevics bakgård.

  • Det tas for gitt at det blir omfattende valgfusk i søndagens valg. Påfallende mange «nye» velgere tyder på at manntallslister er fikset. Og det er all grunn til å tro at valgresultatet i Montenegro, Kosovo og blant de militære, vil bære mer preg av hvem som teller stemmene enn hvem som har avgitt dem. Utenlandske valgobservatører har fått vite at de ikke er velkomne til å observere valget. Og når man i tillegg vet at mediene systematisk fortier opposisjonen, og driver gammeldags kommunistpropaganda for Milosevic, kan man allerede nå slå fast at valgene ikke tilfredsstiller kravene om å være «frie og rettferdige».
  • Det er omfattende valgfusk politiske observatører frykter mest av alt i søndagens valg. Ikke først og fremst fordi Milosevic da vil framstå som urettmessig vinner av valget. Men fordi et valgresultat som åpenbart er forfalsket av regimet kan være den sikreste oppskriften på borgerkrig mellom serbere. For hva vil skje når både Milosevic og opposisjonen proklamerer seier? Hva skjer hvis det blir åpenbart for et flertall av folket at de har blitt lurt? De fleste observatører tror da at opposisjonen vil gå på gata for å fortelle makta at nok er nok. Opposisjonen mot Milosevic har gjort det før, uten å lykkes. Men det var før Milosevic var så naken som han vil være hvis han åpenbart fikser et resultat etter søndagens valg.
  • Slobodan Milosevic har bygd rundt seg en sterk falanks av innenriksministeriets tropper. De har fått atskillig bedre lønn enn sine militære kolleger de siste åra, og er lojale mot Milosevic. Det samme er trolig de øverste offiserene. Men det er ikke nødvendigvis de yngre offiserene. Med elendige meningsmålinger har rottene allerede begynt å hoppe fra det som kan likne på et synkende skip. Visestatsministeren, ultranasjonalisten og terroristen Vijislav Seselj har allerede gjort det klart at han ikke vil støtte Milosevic i en 2. valgomgang. Fordi mange føler det på samme måten, er det helt avgjørende for Milosevic å sørge for at han framstår som vinneren på søndag.
  • For Milosevic kan søndagens valg handle om liv eller død. Selv om Kostunica har forsikret at han ikke vil utlevere Milosevic til krigsforbrytertribunalet i Haag hvis han vinner valget, så er grepet om makta den eneste garantien Milosevic har for at fortida ikke skal innhente ham. Det er hans eneste livsforsikring.
  • Situasjonen i juniorpartner-republikken Montenegro er også svært spent. Hvis det blir borgerkrigstilstander i Serbia etter omfattende valgfusk, så vil den situasjonen ganske sikkert spre seg til Montenegro. Men Montenegro, med en provestlig regjering, men med 40 prosent av folket som Milosevic-tilhengere, kan også eksplodere av seg selv. Milosevic har med katastrofalt resultat startet fire kriger utenfor Serbia. Det er fortsatt store sjanser for at den femte kan starte i Montenegro, selv om USAs utenriksminister Madeleine Albright og Storbritannias statsminister Tony Blair litt vel skråsikkert har sagt at da vil NATO igjen stå klar.
  • Søndag kan være startskudd for et politisk ragnarok i Jugoslavia. Mye tyder på at det vil måtte koste blod å bli kvitt Slobodan Milosevic. Etter fire kriger og en omgang med NATO-bomber står han naken tilbake. Det samme gjør hans folk, som er i lutfattig forlegenhet, ranet av den brutale krigsøkonomien som Milosevic og hans regime har profittert på. Det er dette mange velgere vil se når de står ansikt til ansikt med stemmeurna på søndag, og ser seg selv i speilet.