Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Segnet om nær målet

Påkjenningen ble for stor for mange av dem som sto i køen for å se paven i Peterskirken i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMA (Dagbladet): Nesten ved målet segnet mange om, og ambulansene gikk i skytteltrafikk til sykehusene.

Særlig mange eldre kollapset og måtte tas hand om av førstehjelps-teamene som kranset ruta opp mot Peterskirken. Opp mot 200 000 mennesker sto til enhver tid i køen som strakte seg fra alle sidegatene og opp mot kirken. Fra man kom inn i køen til man nådde Peterskirken, kunne det gå ti til tolv timer. Mange hadde tatt med seg paraply for å beskytte seg mot sola på formiddagen og varme klær til bruk i den kjølige ettermiddagen. Men mange nådde aldri målet.

De fleste som segnet om, gjorde det helt mot slutten opp mot Peterskirken. Nesten ved målet klarte de ikke mer.
 

Og i stedet for paven var det ambulansen som markerte slutten på dagen for dem.

-  Tid for faste

Langs bulevarden opp mot Petersplassen var det satt opp gigantskjermer og høyttalere, og ventetida skulle forkortes med bønn og sang. De fleste hadde med seg niste for å stagge sulten i den lange ventetida. Men ikke Gregory Pong fra Singapore.

-  Dette er ei tid for faste, så jeg skal ikke ha mat, sier han til Dagbladet. Pong kom til Roma i går morges, og klokka ti på formiddagen var han på plass i køen. Da klokka var blitt 15.00, var han nesten kommet halvveis til kirken.

-  Jeg holder nok ut helt fram. Jeg må bare se paven én gang til i mitt liv. Han er også min Hellige Far, sier Pong.

Danske Tine Thomasen sto utenfor stålstakittene som var satt som sperrer inn mot køen.

-  Jeg ville jo gjerne se dette, men jeg er ikke katolikk og hører ikke hjemme i køen. Man må være sterk i troen for å begi seg inn i køen, sier Thomasen.

Oppe om natta

-  Jeg har ei australsk venninne som er i køen opp mot kirken. Jeg har gått litt opp og ned for å se etter henne. Men å få kontakt med kjente på den måten skjønner jeg er håpløst, sier hun. Mange var oppe hele den uvanlig kalde natta for å være sikre på å komme inn. Da Peterskirken stengte for rengjøring mellom tre og fem om natta, fikk de te og croissanter av hjelpemannskapene langs ruta.

Statsledere på vei

For de mange som kom inn, ble møtet med paven knapt det de hadde håpet. Etter ti timer i kø var det ikke tid til bønn eller lov til å knele foran paven. Noen fattige sekunder, og så var alt over. Administrert av vakter som jaget folk videre, for at køen hele tida skulle være i bevegelse.

Til sammen 200 statsledere har anmeldt sin ankomst til begravelsen fredag. Fra USA kommer blant andre president George W. Bush, hans kone Laura og Bill Clinton.

Norge vil være representert ved dronning Sonja og statsminister Kjell Magne Bondevik.

SÅ ALDRI PAVEN: Denne kvinnen falt om nær inngangen til Petersplassen, etter timer i kø. Hun fikk førstehjelp på stedet, og ble kjørt bort i ambulanse.
GA HJELP: Flere hundre tusen mennesker sto i kø for å se den døde paven i Peterskirken. Søster Silvia fra Charitashjelpen var en av mange som delte ut vann til folk i køen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!