Seier- herren

LO-leder Yngve Hågensen kan slippe jubelen løs igjen. Nok en gang er han seierherren i lønnsoppgjøret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hågensen har denne gangen holdt seg i bakgrunnen. Han har latt sine mest betrodde menn gjøre jobben. Men ingen av forbundslederne har godtatt et resultat eller iverksatt streik uten å rådføre seg med ham.

Det har gått over all forventning for den store strateg. Alle har fått økt sin kjøpekraft. Kvinner og lavtlønte har fått mest. Og når verken bedriftslederne eller regjeringen selv klarer å vise moderasjon, hvorfor skulle hans medlemmer gjøre det?

Disse er vinnerne i årets lønnsoppgjør:

  • Kjell Bjørndalen i Fellesforbundet
  • Men i kommunene har alt gått som planlagt. Jan Davidsen i Norsk Kommuneforbund allierte seg med YS' Tove Stangnes . Slik isolerte de den tredje hovedsammenslutningen AF og sto sterkere mot den erfarne motparten Erik Bartnes i Kommunenes Sentralforbund. De fikk solid gjennomslag for profilen på oppgjøret.
  • Stangnes fortsatte slaget, mest for å demonstrere hvor viktige hennes hjelpepleiere er for samfunnsmaskineriet. Hun fikk også bekreftet at hennes jenter har folkets sympati. Selv skadelidende pleiepasienter heiet på henne under streiken. I kroner fikk hun tidenes oppgjør, med opp mot 25000 kroner i tillegg for en del av sine medlemmer.
  • Statssektoren var i erfarne hender. Kartelleder Terje Moe Gustavsen tok vel vare på sin allierte, Helga Hjetland i Norsk Lærerlag . Hun fikk et historisk resultat for sine lærere og takket ja. LO beholder henne ved sin side i statssektoren. Muligheten for en allianse mellom Norsk Lærerlag og Lærerforbundet i AF er blitt mindre etter dette oppgjøret
tapte slaget om selve oppgjørsformen. Men han reiste seg og fikk et bedre resultat enn selv hans mest kravstore medlemmer drømte om. Medlemmene kvitterte med et rungende ja i uravstemning og fornyet tillit.

  • Svein Fjæstad i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet
visste at det han oppnådde for sine stuepiker, kokker og servitører, ville bli retningsgivende for alle andre lavtlønnsgrupper. Hans oppgave var å legge malen. Med litt hjelp fra riksmeklingsmann Reidar Webster fikk han sikret lavtlønns- og kvinneprofilen.

  • Transportgeneralen, Per Østvold
, kjemper fortsatt, men har allerede seieren inne. Kravet på minst 10 kroner timen er alt overoppfylt for medlemmene i NSB, der de dårligst betalte sjåførene har fått løftet årslønna med 26000 kroner. Østvold inngikk også en historisk allianse med sin tidligere rival, YS-forbundet Norsk Rutebilarbeiderforbund. Nå kan ikke lenger arbeidsgiverne i transportsektoren spille dem ut mot hverandre.

  • Handel- og Kontor-generalen Sture Arntzen
ga seg kanskje for lett da han aksepterte fem kroner timen i forhandlinger, uten mekling.