Seier for Bush og Blair

Saddam i fengsel og Gaddafi i kne. Er det Bush-doktrinen som virker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Lørdag for en uke siden ble Saddam Hussein trukket opp av hullet sitt på en gård utenfor fødebyen Tikrit. Tirsdag kunngjorde Frankrike og Tyskland at de vil ettergi betydelige deler av Iraks gjeld. Dermed gir de økonomisk støtte til gjenoppbygging i det USA-okkuperte landet og myker opp sin prinsippielle motstand mot amerikanernes alenegang.
 • Torsdag undertegnet Iran en avtale som tillater uanmeldte inspeksjoner av kjernefysiske installasjoner etter press fra Europa.
 • Og fredag kunngjorde Libya at landet vil la internasjonale inspektører overvåke ødeleggelsen av masseødeleggelsesvåpen man ikke en gang visste landet hadde. Samtidig beslagla Syria 23.5 millioner dollar på vei til al-Qaida.

  Gaddafis tilbaketog

  • Da al-Qaida drepte 3.000 amerikanere 11. september 2001, tok Libya straks avstand fra ugjerningen.
  • For et halvt år siden tok Libya tok kontakt med Storbritannia. Den samme gruppa libyske diplomater som fikk i stand avtalen om erstatning for terrorbombingen av et amerikanske passasjerfly over Lockerbie i Skotland i 1988, innledet forhandlinger om våpennedrustning.
  • Britene insisterte på at Libya offentlig måtte bekrefte at landet utviklet masseødeleggelsesvåpen. Det skjedde fredag.
  • Observer skriver at libyerne også åpner arkivene i sitt fryktede spionnettverk og gir briter og amerikanere verdifull informasjon om terrorister fra al-Qaida og andre grupper.

  Maktbruk


  Denne oppsummeringen fra Dana Milbank i Washington Post reiser spørsmålet om demonstrasjonene av USAs militære overlegenhet og krigsvilje i Afghanistan og Irak, nå har fått effekten man tok sikte på.

  Det dreier seg om den sterkt omstridte Bush-doktrinen; viljen til å slå til før USA blir angrepet eller tilmed direkte truet.

  - Det har alltid vært Bush-doktrinenes kjernepunkt at en mer robust politikk vil framtvinge større samarbeidsvilje fra motstanderne enn vi oppnådde med ettergivenhet, sier USAs kanskje fremste hauk, Richard Perle.

  Men Bushs motstandere og kritikere er ikke enige i admninistrasjonens tolkning. Presidentkandidat John Kerry og flere analytikere mener Libya-suksessen viser at det er tålmodig diplomati som virker, ikke sabelrasling. Britiske diplomater forhandlet i månedsvis med libyerne før de gikk med på å stanse landets våpenprogrammer.

AMBISIØS: Libyas dikator Moammar Gaddafi taler ved fredagsbønnen i nabolandet Chad for fem år siden. Libya har hatt store ambisjoner om å øke sin afrikanske innflytelse, men trapper nå kanskje ned på planene.