Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seier for miljøet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Parallelitet er blitt det nye begrepet i den rødgrønne ordboka etter CO2-vedtaket på SVs landsstyremøte i helga. Mens partiets kompromissløse miljøkrigere helt fram til avstemningen søndag snakket om rensing fra «dag en», var mantraet like etterpå det langt rundere uttrykket «parallellitet». Det vil si at renseteknologien skal utvikles parallelt med byggingen av gasskraftverk.

• Men selv ikke SV kan vedta et forskningsresultat, og det er utelukket at renseteknologien er klar til produksjonsstart i 2008. Derfor betyr vedtaket i praksis at SV sier ja til å la Mongstad starte gassproduksjon uten å ha rensing på plass. Selv om mange dermed vil beskylde SV for nok et knefall i miljøpolitikken - også innad i partiet - er vedtaket et viktig skritt på veien for å sikre CO2-rensing og midler til teknologisk utvikling innen overskuelig framtid. Det var det overordnete målet SV fikk på plass i Soria Moria, og det målet er innen rekkevidde nå. Hvis regjeringen klarer å binde Statoil, juridisk og økonomisk, til å rense kraftverket, kan ingen framtidig regjering la oljeindustrien slippe unna. Som Kristin Halvorsen uttrykte det: Det gjelder å låse døra og kaste nøkkelen.

• Man skal heller ikke se bort fra at Halvorsen var fornøyd med landsstyrets utålmodighet. Det gir henne et klart mandat i regjeringen. Jens Stoltenberg må sørge for både et forpliktende avtaleverk og milliarder over budsjettet, hvis SV skal kunne leve med miljøregnskapet etter fire år i regjering. Det er grenser også for SV.

• Behovet er likevel stort for å framstille vedtaket som helt i tråd med hardlinernes krav om rensing fra dag en. Det er det ikke, om man aldri så mye pakker det inn i fine formuleringer. For regjeringspartiet SV viste partiets opprinnelige og kompromissløse standpunkt seg urealistisk. Da er det god og nødvendig politikk å finne den nest beste løsning som langt på vei ivaretar partiets miljøstandpunkt. Men kampen er langt ifra over. Den eneste statsminister som noen gang har opphevet et strengt rensepåbud for industrien er Jens Stoltenberg...