Seier for Rimi-Hagen

Norges rikeste mann har gjort det igjen: På fattige sju måneder har Stein Erik Hagen vunnet gehør for sin kongstanke om å slå sammen DnB og Storebrand. Kappløpet om Storebrand kan bli svært god butikk for Rimi-Hagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det formelle frieriet ble i går sendt fra landets største bank til landets største forsikringsselskap. Resultatet kan bli er rungende ja, hvis politikere, aksjonærer og konkurransemyndigheter ikke har alvorlige innsigelser.

I kulissene lurer imidlertid også en ukjent beiler som skal være den egentlige årsaken til at Storebrand ble suspendert fra handel på børsen fredag. Det kan bety måneder med tøff budkrig.

Nasjonal bank

Frieriet fra DnB

Dette er innholdet i invitasjonen fra Den norske Bank til Storebrand ASA om fusjonsforhandlinger:

  • Fusjonen mellom DnB Holding ASA og Storebrand ASA gir et bytteforhold på 1,5 aksjer i DnB for hver Storbrandaksje.
  • Aksjonærer i Storebrand får del i synergiene som skapes gjennom transaskjonen, og de vil få del i den potensielle verdiøkningnen som kan oppstå ved at aksjen blir mer likvid og får en mer spredt eierstruktur.
  • Samlet verdiskapning for aksjonærene i Storbrand vil øke til om lag 17 prosent, basert på kostnadssynergier som ligger på 600 millioner kroner.
  • DnB mener en sammenslåeing vil ha betydelige skattefordeler i forhold til for eksempel et kontantbud.
  • DnB vil legge til grunn at styret i det nye selskapet skal bestå av medlemmer fra styrene både i Storebrand og DnB.

  • DnB ønsker en balansert fordeling av lederposter, basert på faglige kvalifikasjoner.

For Stein Erik Hagen, som gjennom familieselskapet Canica er Storebrands sjette største eier, er DnB-initiativet og en eventuell budkrig uansett en seier. Før helga var Hagen-aksjene verdt 575 millioner kroner. Skulle det dukke opp konkurrerende bydere, kan den kjente matmilliardæren igjen finne fram sin aller største kalkulator.

Det var i oktober Stein Erik Hagen offentliggjorde sine tanker om å skape en sterk nasjonal næringslivsbank. Etter at både Storebrands styreformann Jon R. Gundersen og konsernsjef Åge Korsvold i høst forlot sine posisjoner i selskapet, åpnet det seg, ifølge Hagen, en gyllen anledning. Nå har styret og administrasjonen i DnB i praksis sluttet seg til Hagens tanker.

Overpris: 14 prosent

Men hindre gjenstår. Blant annet er fusjonsprisen fra Storebrand-aksjonærenes synspunkt trolig noe i laveste laget. Fusjonsforslaget innebærer at Storebrands eiere får verdsatt sine aksjer til 64 kroner stykket.

- Det er 14 prosent mer enn gjennomsnittet i forrige uke, sier DnBs styreformann Jannik Lindbæk til Dagbladet.

- I tillegg vil aksjonærene bli med videre og ta del i verdistigningen i det nye selskapet. Fusjonen har jo også den fordel at det ikke faller noe skatt på aksjonærene.

Seint i går kveld bekreftet Lindbæk at administrasjonen i Storebrand i noen tid har vært orientert om fusjonsplanene, men at forsikringsselskapets største aksjonærer likevel ikke har vært kontaktet.

- I hvert fall ikke av meg personlig, presiserer han.

Styret i Storebrand skal nå vurdere forslaget om fusjonsforhandlinger.

Staten krymper

Dersom sammenslåingen går igjennom, vil dagens sterke statlige eierskap i DnB bli betydelig utvannet. Den i norsk sammenheng nye finanskolossen vil få et statlig eierskap ned mot en tredjedel. Det betyr at stortingsflertallets smertegrense er farlig nær.

Men politikerne kan fort få mer å forholde seg til. Fusjonsforslaget kan komme til å utløse en budkrig om forsikringsselskapet, noe som neppe er aksjonærene imot. I tillegg til Stein Erik Hagen har også finansvennene Christen Sveaas og Johan H. Andresen betydelige eierinteresser i Storebrand.

Norges rikeste trekløver kan trygt innta heiagjeng-posisjon.

Det er ingen tvil om at Svein Aaser vil bli det nye storkonsernets sterke mann dersom fusjonen gjennomføres. Aaser har lang fartstid i finansnæringen, og har etter hvert opparbeidet seg et stadig bedre ry også som bankmann. Storebrands konsernsjef, Idar Kreutzer, er for fersk til å bli akseptert som konsernsjef i et sammenslått selskap.

- Helt åpent

Jannik Lindbæk understreker likevel at det ikke er slike spørsmål som skal stoppe en sammenslåing hvis øvrige forhold faller på plass.

- Nei, dette er helt åpent, vi stiller ingen betingelser.

Betingelser kan det likevel fort bli nok av fra annet hold. DnB eier fra før forsikringsselskapet Vital. Et Vital i tospann med Storebrand vil trolig bli for drøy kost både for konkurransemyndighetene. Svekket konkurranse om forsikringsprodukter (markedsandelen på livsforsikring vil for eksempel bli opp mot 60 prosent) kan føre til at deler av virksomheten må selges ut. DnB har tidligere motsatt seg salg av Vital og argumentert for at livsforsikring bør ses på som et spareprodukt på linje med aksjefond og Unit Link.

<B>GODT FORSIKRET:</B> En budkamp om Storbrand vil bli god butikk for Stein Erik Hagen. Gjennom familieselskapet Canica er han selskapets sjette største aksjonær. Bildet er tatt i forbindelse med et intervju i november i fjor.