Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seier for Sanders, nedtur for Biden

Bernie Sanders vant primærvalget i New Hampshire, men fikk hard kamp av Pete Buttigieg.

NEW HAMPSHIRE: For andre nominasjonsvalg på rad er det Bernie Sanders som vinner i New Hampshire. Vi oppsummerer nattens dramatikk direkte. Vis mer

NASHUA, NEW HAMPSHIRE / OSLO (Dagbladet): Det har knyttet seg stor spenning til primærvalget i New Hampshire. Etter kaosvalget i Iowa, der Pete Buttigieg og Bernie Sanders kom ut som seierherrene, har spørsmålet vært om de to kan fortsette den gode trenden.

- President Pete!

Svaret på det er ja.

Klokka kvart over fem onsdag morgen slo CNN fast at Vermont-senator Bernie Sanders er vinneren av primærvalget i New Hampshire.

Da 95 prosent av stemmene var talt opp hadde Sanders 26 prosent av stemmene.

- La meg få muligheten til å takke folket i New Hampshire for seieren i kveld, sa Bernie Sanders til sin valgvake, og omtalte øyeblikket som «begynnelsen på slutten for Donald Trump»

- Det jeg kan si med sikkerhet, og jeg vet at jeg snakker for alle de demokratiske presidentkandidatene, samme hvem som vinner, og vi håper det blir oss, så skal vi samle oss og overvinne den farligste presidenten i vårt lands moderne historie, la han til.

Bak Sanders krøp Pete Buttigieg stadig nærmere i løpet av kvelden, men han ble liggende noen tusen stemmer bak. I skrivende stund har han fått 24,4 prosent av stemmene.

Dagbladet er til stede på valgvaken til Pete Buttigieg i idrettshallen til Nashua Community College. Der steg stadig stemningen blant flere hundre frammøtte ettersom stemmene ble talt opp.

GOD STEMNING: Ettersom stemmene ble talt opp natt til onsdag ble tallene stadig bedre for Pete Buttigieg, og med det ble stemning stadig bedre på valgvaken. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale
GOD STEMNING: Ettersom stemmene ble talt opp natt til onsdag ble tallene stadig bedre for Pete Buttigieg, og med det ble stemning stadig bedre på valgvaken. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale Vis mer

Det var taktfaste rop på ham da han krøp nærmere Sanders i opptellingen.

- President Pete, ropte tilhengerne, som så ut til a ta seieren noe på forskudd.

- Jeg tror jeg skal få et hjerteinfarkt, sa en kvinnelig Buttigieg-fan til Dagbladet.

Buttigieg gikk på talerstolen til stormende jubel. Budskapet hans er inkludering, og han forsøker å tegne en visjon om et samlet USA fjernt fra Trumps splitt og hersk. Han roste også kveldens vinner.

- Jeg beundret senator Sanders da jeg gikk på videregående. Jeg har hatt stor respekt for ham helt siden da. Jeg gratulerer ham med det sterke resultatet i kveld, sier Buttigieg.

GRATULERER: Utofrdrer Pete Buttigieg gratulerer Bernie Sanders med seieren i New Hampshire i natt. Video: CNN Vis mer

Presidentkandidaten har gjort nok et svært godt valg. I løpet av et par uker har han blitt en av favorittene i det demokratiske racet.

Buttigieg har ligget godt an på målingene den siste tida, mens en som gjør det langt bedre enn forventet er Amy Klobuchar.

«Klomentum»

Hun har fått et kraftig løft etter en svært sterk opptreden i debatten mellom kandidatene fredag. Suksessen vil trolig gi henne det flere på Twitter nå omtaler som «klomentum» videre i valgkampen.

Med 19,8 prosent av stemmene legger hun seg på en klar 3. plass.

Da Amy Klobuchar talte til sin valgvake rundt klokka 03.35 natt til onsdag, ble hun møtt av vill jubel.

- Hei Amerika. Jeg er Amy Klobuchar og jeg vil slå Donald Trump, sa hun.

- Mitt hjerte er fullt i kveld. Det er fortsatt stemmesedler igjen å telle, men vi har slått oddsene hvert steg på veien, sa Klobuchar videre.

BYTTET SIDE: Blant velgerne i New Hampshire fant Dagbladet en som gikk imot sitt eget parti. Video: Vegard Kvaale Vis mer

Hun takket de ansatte, de frivillige, familie og folket i New Hampshire.

- Vi vet i våre hjerter at i et demokrati handler det ikke om den høyeste stemmen eller den største bankkontoen. Det handler om de beste ideene og personen som kan ta disse ideene og gjøre dem til handling.

- Trumps verste mareritt er at folk i midten, folk som har fått nok av fornærmelser og anklagelser, har noen å stemme på i november.

For Joe Biden ser det langt dårligere ut. Det var ventet at han ville gå på en ny nedtur, men de foreløpige tallene antyder at nedturen blir enda verre enn fryktet.

Da han talte i natt tonet Biden ned betydningen av smellen i New Hampshire.

- Nå har vi hørt fra de to første statene. Ikke hele landet. Ikke halve. Ikke en firedel. Ikke 10 prosent. To stater. Vi er ved startbjella, ikke avslutningsbjella. Kampen for å få slutt på Trumps presidentskap har akkurat startet, sa Biden.

TAPER: Joe Biden gikk på et nederlag i New Hampshire, og den tidligere favoritten blir nå av noen omtalt som en outsider. Men Biden peker på at nesten ingen minoriteter har fått gitt sin stemme ennå. Video: AP Vis mer

Ny smell for Biden

Biden ligger an til å få bare 8,4 prosent av stemmene. Med det plasserer han seg på en 5. plass, like bak Elizabeth Warren, som også hun gå mot et skuffende resultatet med drøye 9 prosent av stemmene.

Hun var også den første av kandidatene som fremdeles vil være med i presidentvalget etter New Hampshire, som gikk på talerstolen i natt.

- Det er klart at Sanders og Buttigieg har en sterk kveld. Jeg vil også gratulere Amy Klobuchar for å vise hvor feil ekspertene kan ta når de avskriver en kvinne, sa Warren.

Hun la til at Sanders og Buttigieg «er fine folk, og vil begge være mye bedre presidenter enn Trump», samtidig som hun påpekte at valget bare såvidt har begynt.

Warren valgte så å advare mot det hun mente var en lite positiv utvikling, med stadig krassere angrep kandidatene imellom.

- Dette kan virke dersom du ønsker å brenne ned hele partiet for å stå igjen som vinneren til slutt, sa Warren.

Dermed ligger det an til å bli som forventet for Joe Biden. En ny nedtur. Det hadde han spådd selv i forkant.

- Jeg fikk en trøkk i Iowa, og jeg vil trolig få det her også, sa Biden før helga.

Han skulle etter planen ha vært til stede på sin egen valgvake på Radisson Hotel i Nashua, men dette ble avlyst. I stedet snakket han til tilhengerne via video.

Tirsdag satte nemlig han og kona Jill på flyet til Sør-Carolina, der det blir holdt primærvalg om to uker. Her er Biden svært populær, særlig blant den store andelen afroamerikanske velgere.

Vil ha kandidat som kan slå Trump

En meningsmåling gjennomført på valgdagen viser også at flertallet av de demokratiske velgerne som stemte tirsdag legger mer vekt på at kandidaten de stemmer på kan slå Trump, enn at de selv er enig med kandidaten i saker.

Seks av 10 demokrater i New Hampshire prioriterer en kandidat de mener kan slå Trump.

Samtidig sier åtte av 10 demokratiske velgere i New Hampshire at de er sinte på Trump-administrasjonen. Det tallet sammenfaller med antallet demokrater som sier de kommer til å stemme på demokraten som utfordrer Trump i november, uavhengig av hvem det er.

Saken oppdateres