Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seier for sosialistene i Hellas

Lover ny kurs for Hellas etter en overlegen seier i valget på ny nasjonalforsamling.

SEIER: Hellas kommende statsminister George Papandreou vinker til tilhengere i Aten søndag kveld. Foto: REUTERS / Yiorgos Karahalis / SCANPIX
SEIER: Hellas kommende statsminister George Papandreou vinker til tilhengere i Aten søndag kveld. Foto: REUTERS / Yiorgos Karahalis / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Sosialistpartiets leder George Papandreou lover ny kurs for Hellas etter en overlegen seier i valget på ny nasjonalforsamling.

- I dag forandrer vi kursen for Hellas og livene våre. I dag begynner vi en stor nasjonal innsats for å stake ut en kurs mot bedring, utvikling og skaperkraft, sa Papandreou søndag kveld.

I seierstalen sa han at sosialistpartiet PASOK har kjempet hardt for å bringe smilet tilbake til Hellas ansikt. Han beskrev en gresk framtid basert på rettferdighet, solidaritet, grønn utvikling og framskritt.

Lykkelige PASOK-tilhengere viftet med flagg og tutet med bilhorn for å feire seieren. Da over 87 prosent av stemmene var talt opp, hadde sosialistene 44 prosents oppslutning, mot 34 prosent for regjeringspartiet Nytt demokrati.

Dermed kan George Papandreou forberede seg på å bli gresk statsminister, slik hans far og farfar har vært det før ham.

Karamanlis gratulerte

Regjeringssjef Kostas Karamanlis erkjente nederlaget da det ble klart at sosialistene lå an til å vinne valget.

- Jeg ønsker å gratulere George Papandreou med seieren. Som enhver annen greker håper jeg han klarer å håndtere de vanskelige utfordringene han står overfor, sa Karamanlis.

Samtidig gjorde han det klart at han gir seg som partileder for konservative Nytt demokrati.

- Det finnes bare ett ansvarlig og ærlig handlingsalternativ for meg nå: Jeg må ta ansvar for nederlaget og sette i gang prosessen med å få valgt en ny partileder.

FEIRING: Tilhengere av sosialistpartiet PASOK feirer seieren i det greske valget. REUTERS / John Kolesidis / SCANPIX
FEIRING: Tilhengere av sosialistpartiet PASOK feirer seieren i det greske valget. REUTERS / John Kolesidis / SCANPIX Vis mer

Ved å vende ryggen til de konservative og gi venstresiden tillit, har grekerne vist seg upåvirket av trenden som har brakt høyresiden til seier i flere av de største europeiske landene. Også Portugal og Norge er unntak fra høyrebølgen som har skyllet over kontinentet de siste årene.

Økonomisk uføre

I den greske valgkampen har økonomi vært et sentralt tema. Hellas har et budsjettunderskudd som tilsvarer 6 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP). Økende arbeidsledighet og misnøye med utdanningssystemet, velferdsordninger og illegal innvandring er blant utfordringene en ny regjering må gå løs på.

De to fløyene har foreslått svært ulike løsninger på problemene. PASOK-leder Papandreou ønsker en stimuleringspakke på 3 milliarder euro, drøye 25 milliarder kroner. Dette skal finansieres ved hjelp av skatter fra de rikeste og gi en hjelpende hånd til de fattigste.

Gamblet og tapte

Den konservative statsministeren Kostas Karamanlis har på sin side argumentert for å kutte de offentlige utgiftene og skjerpe kampen mot skatteunndragelser.

Karamanlis utlyste nyvalg i begynnelsen av september, ifølge ham selv for å skaffe seg et sterkere mandat til å gjennomføre nødvendige reformer. I den utgående nasjonalforsamlingen har den konservative blokken bare ett mandats overvekt. Skandaler og anklager om korrupsjon ser ut til å ha svekket støtten til de konservative ytterligere.

Misnøyen med styresmaktene blant unge grekere har blant annet gitt seg utslag i opptøyer, spesielt i desember i fjor da ungdommer protesterte mot at politiet skjøt og drepte en 15 år gammel gutt.

Mange konservative mistet trolig troen på Karamanlis regjering fordi han ikke har klart å håndtere uroen.

(NTB)

ERKJENTE NEDERLAG: Den greske regjeringssjefen Costas Karamanlis erkjente valgnederlaget under en pressekonferanse i Aten søndag kveld. REUTERS / Kostas Tsironis / SCANPIX
ERKJENTE NEDERLAG: Den greske regjeringssjefen Costas Karamanlis erkjente valgnederlaget under en pressekonferanse i Aten søndag kveld. REUTERS / Kostas Tsironis / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling