Seier med bismak

Angela Merkel blir nok tysk kansler, men får lite å feire.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SØNDAG ER DET Tysklands tur. 61,5 millioner velgere skal velge ny nasjonalforsamling. Mange av dem føler nok at de må velge mellom to onder. Nasjonen Tyskland må ristes på og omstilles. Og det vil ramme svært mange.Måten det skal gjøres på, er akkurat nå helt åpen. Løsningen kan bli den politikerne ønsker seg aller minst, at de tvinges til å samarbeide i en storkoalisjon.Tyrkias mulige medlemskap i EU er blitt et tema i valgkampen. Kristeligdemokratenes statsministerkandidat, Angela Merkel, mener at EU ikke har råd til å ha fattige, folkerike Tyrkia som medlem. Gerhard Schröder, nåværende statsminister fra det tyske arbeiderparti, SPD, hevder at med et muslimsk Tyrkia i EU vil hele Europa få en tryggere hverdag.

TYRKERE som bor i Tyskland, og dem er det 2,6 millioner av, merker seg nok at hjemlandet deres er blitt en slags kasteball i valgkampen. Bare 600 000 av dem har stemmerett. Men, ifølge Spiegel Online, er det mange nok til å påvirke valget, slik den politiske situasjonen er nå.Tyskland lider av de samme problemer som mange andre moderne industristater akkurat nå. Nye mønstre av forbruk, økt internasjonal konkurranse, særlig fra Kina, og kampen om energi, gjør framtida uoversiktlig. Det eneste som synes sikkert er at staten, og det i en oversiktlig framtid, ikke vil klare å innfri sine forpliktelser overfor sine borgere. Det har blant annet ført til at svært mange land, også Norge som har sin oljeformue, ikke klarer å skaffe arbeid til alle som vil ha det. I Tyskland er arbeidsledigheten i dag på 11,5 prosent. I det gamle Øst-Tyskland er den på 20 prosent.

BÅDE MERKEL og Schröder har dette som utgangspunkt. De gode, gamle tider, da Tyskland ble beskrevet som Europas økonomiske lokomotiv, synes å være over for alltid. Nå må Tyskland reformere velferdsstaten, av hensyn til generasjoner som kommer, hevder de begge. De har ulike modeller, måter å omforme rettigheter på, hvordan pensjoner og trygder skal kuttes, men det viktigste budskapet har de felles: Svært mange tyskeres hverdag vil bli rammet. En vitenskapelig studie som nylig er offentliggjort i Tyskland, viser at et stort flertall av de tyrkiske velgerne vil stemme på Schröder og SPD. Men tyrkiske velgere, intervjuet i Spiegel Online, sier at valget egentlig dreier seg om to onder. De vet at, uansett utfall, vil tyrkerne i Tyskland gå inn i en uoversiktlig og trolig hardere framtid. De er en utsatt og svak gruppe i det tyske samfunnet. Men det er også mange andre grupper. Tyrkernes pessimistiske syn på det som vil komme, deler de nok med svært mange andre tyske velgere.

I DE SISTE målingene står Schröder nærmest på stedet hvil i forhold til Merkel. Kristeligdemokratene, CDU og CSU, vil trolig vinne valget og Tyskland får da sin første kvinne som statsminister. I det norske valget sikret tre partier seg et flertall i Stortinget. Merkel får neppe regjere med et flertall bak seg i den tyske nasjonalforsamlingen. Hennes koalisjonspartner, fridemokratene, FDP, går tilbake på de siste målingene og ligger nå på bare 6,5 prosent. Det er langt fra nok til å sikre det flertallet som Merkel så inderlig ønsker seg.De grønne, arbeiderpartiets partner i regjeringen, har omtrent samme oppslutning som FDP. Muligheten for at det samarbeidet fortsetter i en ny regjering etter valget er omtrent lik null. Venstrepartiet, nydannet av tidligere kommunister og avhoppere fra SPD, har åtte prosent oppslutning.

HVIS VALGET blir som målingene, vil en koalisjon mellom kristeligdemokratene og arbeiderpartiet stå fram som et sannsynlig resultat. Det betyr at de tyske velgerne sier nei takk til de to politikerne de egentlig liker best, Gerhard Schröder og De grønnes leder, Joschka Fischer. Statsministeren, med all sin karisma, vil tusle inn i de politiske korridorers mørke. Og når Merkel seint søndag kveld hever sine armer over hodet, så vil uværsskyene umiddelbart samle seg over henne. Det vil bli en søndagsseier med en utpreget bismak av grå hverdag.