Seier til Obama i North Carolina

Clinton leder knepent i Indiana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Barack Obama og Hillary Clinton kjemper om totalt 187 delegater i North Carolina og Indiana i natt.

Obama vinner som ventet primærvalget North Carolina, melder CNN klokken 01.30 norsk tid.

Når 92 prosent av stemmene er talt opp, leder Obama med 56 prosent mot Hillary Clintons 42 prosent, ifølge AP.

Overveldende 91 prosent av den afroamerikanske befolkningen i staten har stemt på ham, melder CNN, mens bare 6 prosent av disse velgerne støttet Clinton.

Dermed kan han ta med seg flertallet av statens 115 delegater.

- Noen har sagt at North Carolina ville endre spillet i dette valget. Men i dag har North Carolina bestemt at det eneste spillet som trenger endring er spillet i Washington, sa Obama, som etter nattens valg øker forspranget han har på Clinton, til jublende tilhengere på valgvaken.

Clinton leder i Indiana

I Indiana står det om 72 delegater. Clinton leder opptellingen så langt, men det er så jevnt mellom de to kandidatene at det ikke er mulig å forutse hvem som kommer til å vinne ennå.

TAKKET: Barack Obama, her med kona Michelle, takket velgerne i North Carolina for støtten i natt. Foto: REUTERS/ Chris Keane
TAKKET: Barack Obama, her med kona Michelle, takket velgerne i North Carolina for støtten i natt. Foto: REUTERS/ Chris Keane Vis mer

Da 85 prosent av stemmene var talt opp ledet Clinton over Obama med 52 mot 48 prosent, ifølge AP.

Amerikanske medier nøler likevel med å utrope henne til valgvinner, fordi det ikke foreligger noen resultater fra et område nordvest i delstaten- et område med mange svarte velgere hvor Obama er ventet å gjøre det skarpt.

- Takket være dere er det full fart mot Det hvite hus, sa den tidligere presidentfruen til sine tilhengerne i Indiana i natt, til tross for at det ikke foreligger noen offisielle resultater.

Analytikere spør seg imidlertid om hun har penger til å fortsette. Også i denne talen benyttet hun anledningen til å be støtte som hun gjorde etter seieren i Pennsylvania.

Les også: Tjente 50 millioner på ett døgn

Stort oppmøte

Valgmedarbeidere i begge statene melder om stort oppmøte. Vanligvis er nominasjonskampen for lengst over når det avholdes primærvalg i North Carolina og Indiana.

- Det er ventet en valgdeltakelse på rundt 50 prosent i North Carolina, opplyser sjefen for valgstyret, Gary Bartlett til CNN.  Normalt har staten et oppmøte på mellom 15-30 prosent.

Seier til Obama i North Carolina

- Atmosfæren her er elektrisk. Det er det første valget i hele livet mitt hvor vår stat har vært en avgjørende faktor i primærvalget, sier en valgdeltaker Diana Singleton i Indiana til BBC.

Bombetrussler
Valgdagen tok en dramatisk vending for Obama da tre av kampanjekontorene hans i Indiana måtte evakueres etter at det ble ringt inn en bombetrusssel.

Bombetruslene mot kontorene i Terre Haute, Vincennes og Evansville ble ringt inn til en TV-stasjon i Indiana, mens velgere var i ferd med å avgi sin stemme i Demokratenes nominasjonsvalg i delstaten, melder NTB.

Arbeiderne forlot kontorene, men fortsatte å arbeide, sier Obama-talsmann Kevin Griffis.

Mandag ble Obamas kampanjekontor i Vincennes vandalisert. Også da ringte en mann inn til en TV-stasjon i Indiana og informerte om hærverket.

Ingen avklaring
Selv om det er 187 delegater som står på spill, kan ikke dagens valg vil gi noen matematisk avklaring på hvem som skal stille mot John McCain i høstens presidentvalg.

En av dem trenger 2025 delegatstemmer for å vinne nominasjonen. Obama har så langt 1745, Clinton 1608, ifølge Associated Press.

- Matematikken går fortsatt i Obamas favør, uansett hva som skjer, sier politisk rådgiver Ron Klain til The New York Times, som har sett på ulike scenarier etter de to primærvalgene.

Seier til Obama i North Carolina

Samtidig sier han Hillarys seire, som for eksempel den i folkerike Pennsylvania, kan gi New York-senatoren en fordel.

INDIANA: Hillary Clinton vinner trolig i Indiana, men resultatene er ennå ikke klare.
JUBEL: Obama-tilhengere feirer i North Carolina.