Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Seieren er nær»

USA dundrer løs mot Fallujah, men fra et lydopptak pisker halshoggeren Abu Musab al-Zarqawi sine opprørerere til kamp. Selv har han flyktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den fryktede terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi flyktet trolig fra Fallujah før amerikanske og irakiske styrker satte i gang en lenge varslet storoffensiv på mandag.

Ingen vet hvor jordaneren befinner seg i øyeblikket, men på et fem minutter langt lydopptak av det som angivelig er al-Zarqawi, oppfordrer han sine menn i opprørsbyen til å ikke gi opp motstandskampen, melder Associated Press.

Ute på nettet

Ei lenke til lydopptaket dukket i ettermiddag opp på et diskusjonsforum som hyppig brukes som militante islamister på nettet. Lenka ble lagt ut av en som kaller seg Abu Maysara al-Iraqi. Han er kjent som en sentral skikkelse i al-Zarqawis terrorgruppe Tawhid og Jihad, som betyr«Enhet og Hellig krig».

Det er foreløpig ikke bekreftet at det virkelig er al-Zarqawi som snakker på opptaket, men ifølge AP har opptaket mange likhetstrekk med tidligere kjente lydfiler fra den fryktede gisseltakeren og terroristen.

- Seieren er nær, sier stemmen på båndet, som selv identifiserer seg som Abu Musab al-Zarqaw.

- Islams helter i Fallujah, jeg roser dere for deres jihad, for deres land, for deres religion. Ha èn times tålmodighet, og dere vil se resultater, fortsetter stemmen, som også oppfordrer «amerikanerne til å vise hva som virkelig skjer på slagmarken».

- Det er ingen tvil om at Guds seier er å se på horisonten.

Gisseltaker

Jordaneren al-Zarqawi har sakte men sikkert blitt en av USAs hovedfiender, etter å ha bygget opp et islamistisk terrornettverk.

Ifølge Dagbladet.nos kommentator Jon Berg har al-Zarqawi - alias Ahmed Fadhil Nazal al-Kalaylah - vært en dyktig organisator som har bygget opp et vidstrakt terrornettverk. Han skal blant annet ha klart å sende al-Qaeda-terrorister fram og tilbake mellom Afghanistan og Tsjetsjenia, og driver treningsleire i Afghanistan.

I Vesten er Abu Musab al-Zarqawi mest beryktet for å stå bak grusomme drap på gisler.

Blant ofrene er amerikanerne Eugene Armstrong og Jack Hensley, og briten Kenneth Bigley. al-Zarqawi mistenkes for å egenhendig ha skåret hodet av de tre mennene, samt for å stå bak minst tre andre bortføringer og drap av utenlandske gisler.

USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar til de som fanger eller dreper jordaneren - den samme summen som de har satt på Osama bin Ladens hode.

Hamrer løs mot Fallujah

Det angivelige al-Zarqawi-opptaket dukker opp samtidig som amerikanske og irakiske tropper kjemper seg stadig dypere inn opprørernes kjerneområder i Fallujah. Offensiven startet i de nordlige bydelene, og etter fem dager er opprørerne presset langt sørover.

Ifølge BBCs korrespondent Paul Wood i Fallujah er opprørerne trengt opp i et sørlig hjørne av byen, med få muligheter til å unnslippe det massive bombardementet fra lufta og offensiven langs bakken.

Wood har ikke sett mange sivile i Fallujah, og antar at flesteparten av de omtrent 300 000 innbyggerne flyktet før mandag. De som ikke har kommet seg unna, går en usikker skjebne i vente, melder han.

Amerikanske militærledere hevder å ha drept 600 av de mellom 3000 og 5000 opprørerne som antas å ha tilhold i byen. Til sammen 18 amerikanske og fem irakiske soldater har mistet livet i løpet av den fem dager lange offensiven, mens 180 er skadd.

«Slaktehus

Under framrykkingen på onsdag kom irakiske regjeringsstyrker over det de kaller regelrette «slaktehus» for gisler i Fallujah.

I husene fant de effekter fra de groteske drapsvideoene, der vettskremte mennesker halshogges for åpent kamera av svartkledde terrorister.

Det er foreløpig ukjent om husene kan knyttes til al-Zarqawis terrorgruppe, selv om mange eksperter antar at det er tilfelle.

TERRORLEDER: Jordanske Abu Musab al-Zarqawi.
STOROFFENSIV: Amerikanske og irakiske styrker gikk mandag til storangrep på Fallujah. Målet er å knekke den harde motstanden i byen.
GISSELDRAP: Dette bildet er fra en video som terrorgruppa til al-Zarqawi skal ha sendt ut. Det japanske gisselet ble seinere halshogd.
TAR KONTROLL: En amerikansk soldat pågriper en mistenk opprører i Jolan-bydelen i Fallujah. Amerikanske kilder hevder å ha tatt kontroll over 70 prosent av byen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media