Seieren kan svekke euroen

Milliardæren Silvio Berlusconi vant valget i Italia. Men seieren kan koste dyrt for den europeiske valutaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå klart at høyrepolitikeren har sikret seg flertall i både overhus og underhus i nasjonalforsamlingen i Italia. Men flertallet er beskjedent.

Europeiske aksjeanalytikere frykter at valget av Berlusconi kan svekke den europeiske valutaen. Euroen nærmet seg i dag tidlig en ny bunnrekord i forhold til den amerikanske dollaren.

I ettermiddag fikk du en euro for 8,00 kroner, mens en dollar kostet 9,16 kroner. Dermed er euroen blitt nesten fem øre billigere, mens dollaren er litt dyrere enn i går.

Berlusconi er helt avhengig av det høyre-populistiske partiet Lega Nord for å styre. Partiet er både imot innvandring og mot EU.

Erkjente nederlaget

Lederen for sentrum-venstrealliansen, Francesco Rutelli, erkjente seint mandag ettermiddag nederlaget.

- Jeg erkjenner sentrum-høyres legitime valgseier, sa han på en pressekonferanse.

Ifølge de siste tallene hadde alliansen hans 163 av de 315 plassene i nasjonalforsamlingens overhus, senatet, men ennå gjensto fordelingen av mange seter.

En prognose viste samtidig at sentrum-høyre-alliansen ville få minst 330 av de 630 plassene i underhuset - deputerkammeret. En regjeringssjef skal ha flertall i begge kamrene for å bli godkjent av president Carlo Axeglio Ciampi.

Valget ble i stor utstrekning oppfattet som en folkeavstemning om den 64 år gamle Berlusconi, en driftig forretningsmann og Italias rikeste, som også er involvert i flere korrupsjonsskandaler og andre forbrytelser. Han er også blitt beskyldt for ha blandet sammen private økonomiske interesser, bl.a. kontrollen med landets tre største TV-kanaler, med sine politiske verv.

- Det ble verken et ja eller et nei til Berlusconi-allansen, snarere et kanskje, skriver avisen La Repubblica om valgresultatet.

Løfter

I valgkampen lovet Berlusconi å bruke de samme metodene som statsminister i Italia som har brukt i forretningslivet for å bli landets rikeste mann.

Mer konkret har han lovet skattelettelser, mindre statlig innblanding i økonomien, bedre pensjoner og flere arbeidsplasser.

Berlusconis regjering avløser en sentrum-venstre-koalisjon som har hatt regjeringsmakten de fem siste årene og blant annet ført Italia inn i euroområdet. Men denne alliansen har vært plaget av indre strid, og til å dekke over uenighetene hjalp det tilsynelatende ikke å stille opp med den tidligere borgermesteren i Roma, Fransesco Rutelli, selv om han har minst like mye TV-sjarm som Berlusconi.

Lega Nord

Berlusconi sa at han ville kommentere valget på TV mandag kveld, men talsmannen for Froza Italia, Berlusconis eget parti, sa tidligere på dagen at han regnet med et klart flertall både i senatet og underhuset, deputerkammeret. Det var han nokså alene om mandag.

- Jeg har betalt en fryktelig pris. Vi risikerte alt for at Frihetens Hus kunne vinne. Hadde vi stilt opp alene, ville vi ha fått mange flere stemmer, sa Umberto Bossi, den uortodokse lederen av Lega Nord.

Han klaget over at han hadde vært altfor lojal mot Berlusconi og samarbeidet under Frihetens Hus-paraplyen, som også omfatter de tidligere nyfascistene fra Nasjonalalliansen.

Mens Forza Italia gjorde det fremragende ble det suverent største partiet med over 30 prosent av stemmene, tydet tallene mandag på full kollaps for den fremmedfiendtlige og tidligere separatistiske Lega Nord i Nord-Italia. Dette har svekket Berlusconi-alliansen, som før valget møtte sterk skepsis i utlandet, fordi den ved siden av Lega Nord også omfatter de tidligere nyfascistene i Nasjonalliansen.

Skandale

Italienske observatører var mandag mest opptatt av sommel og rot i valgavviklingen. En nasjonal skam, raste flere kommentatorer i landets fjernsynskanaler.

Siste velger kunne ikke forlate det siste valglokalet som holdt åpent - i Reggio Calabria-regionen på Italias «tåspiss» - før klokken 04 mandag morgen. Da var det gått seks timer siden stemmegivningen skulle vært avsluttet over hele landet.

Rasende velgere kalte valgavviklingen forvirrende og amatørmessig. En skandale, tordnet Roma-avisen La Repubblica om forholdene ved stemmelokaler over hele landet.

«Fratatt retten»- Stemmeretten er ikke bare en grunnleggende demokratisk rettighet, men en forutsetning for selve demokratiet. I går måtte mange italienske velgere oppgi sitt forsøk på å utøve denne rettigheten, etter at både de og det italienske folkestyre var blitt utsatt for en utålelig krenkelse, raste den innflytelsesrike Torino-avisen La Stampa.

- Dette er et latterlig land. Jeg vil ikke bruke uttrykket bananrepublikk. Men jeg er fristet, sa kommentatoren Giovanni Sartori, som mente innenriksminister Enzo Bianco er ansvarlig for kaoset, og derfor bør gå av.

(Dagbladet.no og NTB)

<B>VANT IGJEN: Milliardær Silvio Berlusconi er tilbake på toppen i Italiensk politikk. Her blir han intervjuet av journalist Maurizio Costanzo på Italias mest populære TV-show.