Seieren som aldri kom

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Oppdraget fullført», sto det på et stort banner da daværende USA-president George W. Bush i mai 2003 slo fast at krigen i Irak var vunnet. Seks år seinere og dagen før alle amerikanske soldater skal være trukket ut av irakiske byer, kan det slås fast at denne krigen aldri vil gå over i historien som en amerikansk seier. Til det er utsiktene for dårlige, nederlagene for mange og omkostningene for store.

Minst 100000 irakiske sivile, trolig mange flere, er drept i voldshandlinger siden den amerikansk-ledede invasjonen av Irak. Bombeeksplosjoner hører til dagens orden, og det er mangel på vann, elektrisitet og annen infrastruktur. Landet er etnisk og religiøst splittet, og det kan ta lang tid å lege alle sår – om det overhodet lar seg gjøre. USA har brukt astronomiske summer på krigen og mistet mer enn 4300 soldater.

Den brutale diktatoren Saddam Hussein ble styrtet, men mange peker på at irakere flest har det langt verre nå enn under hans styre. Og er Midtøsten blitt et tryggere sted? For USA og landets viktigste allierte i området, Israel, må det være et paradoks at Irak-invasjonen førte til at den andre hovedfienden, Iran, igjen ble en regional stormakt. Gjennom sine sjiamuslimske trosbrødre har iranerne i dag en innflytelse i Irak de bare kunne drømt om for seks år siden. Og det kanskje største paradokset; USAs såkalte krig mot terror førte til at al-Qaida-tilhengere strømmet til Irak for å åpne en ny front i den hellige krigen mot Vesten. Selv om al-Qaida i Irak er blitt svekket, utgjør terrornettverket fremdeles en trussel.

President Barack Obama har staket ut en ny kurs i Irak. Innen nyttårsaften 2011 skal de aller fleste av de 130 000 amerikanske soldatene være trukket ut av landet. Før den tid står den irakiske regjeringen og 750 000 politifolk og soldater overfor enorme utfordringer – å skape ro, gjenoppbygge økonomien og ikke minst holde landet samlet. Det er også oppdrag det skal bli vanskelig å fullføre.