Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seierherren

Anders Fogh Rasmussen fortsetter som statsminister - støttet av Dansk Folkeparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omgitt av et kaos av tilhengere og pressefolk kunne Anders Fogh Rasmussen i går kveld omsider meddele sin rolige glede over at hans regjering har fått fornyet tillit. Anders Fogh Rasmussens regjeringskoalisjon og støttepartier i Folketinget lå an til å vinne 54 prosent av stemmene da 96 prosent av 4 millioner stemmer var talt opp i natt. Det gir regjeringen og dens støttespillere 94 plasser i Folketinget, mens opposisjonen får 81 plasser.

-  Det er en styrket regjering som i dag kan fortsette arbeidet. I aften er det skrevet politisk historie, sa Fogh Rasmussen.

Gjenvalgt

Som første Venstre-leder i Danmarks historie har Anders Fogh Rasmussen lyktes i å bli gjenvalgt.

Regjeringen med Venstre og De konservative, støttet av Dansk Folkeparti, står etter årets valg enda sterkere enn ved forrige valg, selv om statsministerens eget parti har mistet velgere. Hans plan lyktes: Den store presidentduellen mellom Venstre-lederen og sosialdemokratenes leder Mogens Lykketoft ble aldri virkelig spennende.

-  Jeg er lei meg for at Danmark nå igjen i fire år skal ledes av en regjering som holdes oppe av Dansk Folkeparti, sa Lykketoft.

Det var ikke Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard, som har fått økt støtte blant velgerne.

-  Det er utrolig at vi får så stor støtte i den danske befolkningen, sa Kjærsgaard da hun ankom Folketinget litt før ti i går kveld.

Passkontroll på grensa

Dansk Folkeparti vinner to mandater, resultatet sikrer at partiet fortsatt sitter i en nøkkelrolle.

-  Vi har tenkt å søke mest mulig innflytelse for pengene, sier Peter Skaarup, en av hovedideologene i Dansk Folkeparti. Et av partiets forslag lanserer muligheten for å gjeninnføre passkontroll på svenskegrensa hvis ikke Sverige strammer inn sin innvandringspolitikk.

Dansk Folkeparti blir fra flere hold holdt ansvarlig for at en hatsk tone overfor innvandrere har spredt seg i Danmark. Peter Skaarup kjenner seg ikke igjen i det.

-  Vi har bare tatt opp de sakene folk snakker om ved middagsbordet. Det kan jeg ikke se noe galt i.

Går av

Sosialdemokratenes leder Mogens Lykketoft uttrykte forbitrelse over de metodene som er brukt i valgkampen - som han kaller en skrekk-kampanje mot hans parti.

Han meddelte sine partifeller at han nå vil trekke seg som partileder.

-  Kjære kamerater. Vi må erkjenne at vi har hatt for lite slagkraft i forhold til en motpart som har hatt en større valgmaskin, og som har kommet bedre fram i mediene. De har lyktes for godt i å dekke over de reelle motsetningene i politikken, sa Lykketoft.

Valgets soleklare vinner er det sosialliberale partiet Radikale Venstre, som ligger an til å doble antall mandater. Partiet har, i motsetning til sosialdemokratene, markert avstand til regjeringens stramme innvandringspolitikk.

- Tredje alternativ

-  Vi har markert oss med noen meget, meget klare holdninger. Derfor har vi fått en kolossal oppbakking, sa partiets leder Marianne Jelved. Naser Khader, en av partiets hovedprofiler, legger vekt på at partiet har framstått som et klart alternativ.

-  Fogh Rasmussen og Lykketoft har kjempet en presidentvalgkamp, men folk har ikke sett forskjellen. Vi har vært en tredje løsning, sier Khader.

Det har søsterpartiet i Norge merket seg. Venstres Trine Skei Grande var på studietur til Radikale Venstre i forkant av valget, og er oppløftet over valgsuksessen.

-  Radikale Venstre har vist at sosialliberalismen er en ideologi for framtida. De har tenkt politisk ideologi på en måte vi håper vi kan lære av, sier hun.

KAOS: Det var nærmest umulig for Rasmussen å komme fram til talerstolen da han ankom Venstres valgvake i går kveld.