Seierherrene

- Vi gir oss ikke før denne krigen er vunnet, sa president George W. Bush i går, og advarte amerikanerne mot å tro at vold og terrorhandlinger nå vil ta slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/NEW YORK (Dagbladet): «Tyrannen er borte,» har George W. Bush sagt ved mange anledninger. I går kunne han for første gang si det med full dekning. I sin fire minutter korte tale til både det amerikanske folket og irakerne etter arrestasjonen av Saddam Hussein, advarte han mot mer vold mot amerikanske soldater i Irak.

Frihetens side

- Jeg har en melding til det irakiske folket: Dere behøver aldri mer å frykte Saddam Husseins regime. Alle irakere som har valgt frihetens side, har valgt den vinnende siden. Målet for koalisjonsstyrkene er det samme som deres: Suverenitet for nasjonen, verdighet for deres kultur og muligheten til et bedre liv for alle irakere, sa Bush.

Til sine landsmenn la Bush stor vekt på at arrestasjonen av Saddam ikke vil stoppe all vold i Irak.

- Vi står fortsatt overfor terrorister som heller fortsetter å drepe uskyldige enn å akseptere at friheten reiser seg i Midtøsten. Slike mennesker er en direkte trussel for det amerikanske folket og de vil bli nedkjempet, sa Bush.

Gode nyheter

Presidenten fikk beskjed om pågripelsen av Saddam seint lørdag på Camp David. Forsvarsminister Donald Rumsfeld ringte Bush og sa at han hadde gode nyheter.

- Vi har Saddam, sa Rumsfeld.

- Ja, da snakker vi virkelig om gode nyheter, svarte presidenten.

Bildene av den uflidde og skjeggete tidligere diktatoren gikk uavbrutt over amerikanske TV-skjermer i går.

- De ville vise ham fram som det han var: en skjeggete og skitten mann som ble sjekket for lus og som bodde i et jordhull som ei anna rotta, sier den tidligere CIA-sjefen James Wolsey.

Trusselen er fjernet

- Pågripelsen av Saddam er veldig gode nyheter for det irakiske folket. Skyggen av diktatoren har hengt over dem som et mareritt i altfor lang tid. Nå er denne trusselen fjernet. Det irakiske folket har fått muligheten til å samle seg for å komme videre, bygge opp landet igjen og etablere et fritt land med et demokratisk styre, sier Storbritannias statsminister Tony Blair.

Samtidig sier Blair at det nå vil være viktig å legge ting bak seg.

- Jeg håper den irakiske minoriteten som har ønsket å få Saddam tilbake til makten, forstår at de har tatt feil. Nå er det viktig for alle at irakerne samler seg slik at det kan bli fred mellom alle grupper internt i landet, men også i forhold til naboland og resten av verden, sier Tony Blair.

Han appellerte spesielt til sunnimuslimene og tidligere Baath-medlemmer om å benytte sjansen til å skape fred. Bare ved å bygge landet sammen, kan det bli en ny framtid, sa statsministeren.

TID FOR TILGIVELSE: Statsminister Tony Blair sier det er tid for tilgivelse, og håper at det kan bli fred mellom alle folkegrupper i Irak.
- IKKE VÆR REDDE: - Jeg har en melding til det irakiske folket: Dere behøver aldri mer å frykte Saddam Husseins regime, sa president George W. Bush i går.