Seierherrenes terror

BERLIN (Dagbladet): Hver eneste uke blir mellom 30 og 40 serbere og sigøynere drept i Kosovo. I løpet av et enkelt døgn denne uka ble det meldt om 12 drepte. Drapstallene er like store som de var før NATO-bombingen startet i mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gamle, forsvarsløse serbere blir myrdet i sine leiligheter. Tusener sigøynere har flyktet i panikk. Uskyldige som skyldige blir anklaget for å ha gått serbernes ærend. Nærmere 170000 serbere og sigøynere har forlatt Kosovo.

Albanere bruker nå de samme metodene som serberne anvendte, konstaterer den britiske KFOR-generalen sir Michael Jackson. FNs krigsforbryterdomstol i Haag truer med aksjon mot UCK-geriljaen, som gjøres ansvarlig.

  • Det som nå foregår i Kosovo har ingenting å gjøre med hevn etter serbernes ugjerninger. Det dreier seg om en ny, systematisk etnisk rensing, sier bulgareren Dejan Kioranov ved de europeiske sigøynernes menneskerettighetssenter i Budapest til radiostasjonen Radio Free Europe.

Dette er den nye realiteten i Kosovo - ikke festtalene fra UCK-leder og selvutnevnt statsminister Hashim Thaci. For noen dager siden gjenåpnet han universitetet i Pristina med forsikringen om at læreanstalten nå skal bli et sted for både albanere og serbere etter tiåret med serbisk apartheid. Slike løfter koster lite når det ikke lenger er noen serbere tilbake.

  • Human Rights Watch og andre menneskerettighetsgrupper retter sviende kritikk mot unnfallenheten fra både KFOR-styrkene, FN og OSSE. På papiret er det den tidligere franske helseministeren Bernhard Kouchner som på vegne av FN skal forvalte Kosovo. Men hva kan han utrette med et par hundre FN-politimenn? I dette vakuumet har UCK-geriljaen tatt kontrollen på alle nivåer.

UCK-tilhengere har sikret seg ordførerstillingene i alle byer og landsbyer. Regimet til Thaci driver inn skatter, beslaglegger boliger og fordeler tidligere serbiske bedrifter i provinshovedstaden Pristina til venner og slektninger.

  • Selv om avtaleverket om Kosovo sier noe helt annet, snakker Thaci og Jakup Krasniqi - UCK-talsmannen som nå er blitt minister for gjenoppbygging og utvikling - om å opprette både et politi- og forsvarsdepartement. Forsvarsministeren er allerede blitt utpekt. Han heter Azem Syla og er Thacis onkel. «UCK er den eneste politiske grupperingen som rår over våpen og en organisasjonsstruktur. Dette nytter bevegelsen til å tilrive seg makta,» sier sjefredaktør Baton Hadschiu i den uavhengige kosovoalbanske avisa «Koha Ditore».
  • For ofrene er ikke bare serbere og sigøynere. Også den gamle urbane eliten blant albanere i Pristina og andre større byer blir rammet. De blir hånet som forrædere som angivelig ikke løftet en finger, langt mindre et gevær, mot serberne. De fortrenges av UCK-soldater som nå har strømmet inn fra landsbyene og som mener at Kosovo nå tilhører dem.
  • Dette handler ikke om seierherrer som er utrente i demokrati og kan unnskyldes med at de ikke vet bedre. Jeg møtte slike argumenter fra intellektuelle kosovoalbanere de første dagene etter serbernes nederlag. «Noen ukers kaos og forholdene vil normalisere seg,» sa min tolk i Pristina. Med fem års skolegang i Vest-Europa trodde han at de fleste kosovoalbanere ønsket seg det samme som han selv.
  • Klanene som kontrollerer UCK og som nå feirer seg selv som helter, har andre mål. De vil gjeninnføre gamle tradisjoner der blodsbånd og familiens ære er det som teller, ikke fellesskapet. Deres makt er i stor grad bygd på korrupsjon og gangstervirksomhet - ikke minst narkosmugling. New York Times-journalisten Chris Hedges har beskrevet hvordan Hashim Thaci har kommet seg til makta i UCK ved å likvidere rivaler i organisasjonen, og ved hjelp av millionbeløp som er drevet inn med tvangsmidler blant hundretusener albanere i eksil. «Pluralisme og en demokratisk kultur er ikke det mest påtrengende anliggende for UCK,» sier redaktør Hadschiu lakonisk. Han tilføyer: «Hver eneste dag blir det farligere å tenke og snakke annerledes i Pristina.»