Seier\'n er hans

President Bush har klart det liberale amerikanere har fryktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVA HAR SKJEDD med demokratene i USA? Etter terrorangrepet på supermakta 11. september 2001 er det som om all politisk potens er forsvunnet. Jakten på den politiske viagra virker både fomlete og slapp. Og nå sitter demokratenes senatorer resignert og hoderystende tilbake etter at den konservative Samuel A. Alito er blitt den fjerde klart definerte konservative dommer i amerikansk høyesterett. Det er riktignok fem andre dommere der av mer moderat legning, men høyredreiningen av høyesterett er ikke bare i gang. Den er åpenbar og synlig, og akkurat så truende som liberale amerikanske velgere fryktet allerede under valgkampen i 2000.

DET FARLIGE er ikke bare at den 33 år gamle abortloven igjen kan bli truet. Like farlig er det at kvartetten, som består av de gamle høyreaktivistene Antonin Scalia og Clarence Thomas og nykommerne John G. Roberts og Samuel A. Alito, alle stiller seg positive til å gi USAs president flere fullmakter på bekostning av Kongressen. Det være seg tortur eller overvåking av den alminnelige borger.

ALITO BLE godkjent med 58 mot 42 stemmer 31. januar i år. Det kristne høyre jublet, men frustrerte lesere av New York Times ga klar beskjed: Demokratene kalkulerer, posisjonerer seg og tør ikke stå for det de mener. Republikanerne er stolte av sin overbevisning og er ikke redde for å være republikanere.Selv ikke i en tid hvor presidentens popularitet synker som en stein både på utenriks- og innenriksfronten. Og til tross for at stadig flere av hans republikanske partifeller etterlyser klarere etiske regler i politikken, blant annet som følge av skandalen rundt den straffedømte lobbyisten Jack Abramoff.

HVORDAN KLARER de amerikanske demokratene å rote det så gruelig til for seg? Høyesterettsdommerne sitter til de dør i USA. Og siden de to nye er 50 og 55 år vil de prege amerikanernes mest fundamentale politiske rettigheter i uoverskuelig framtid. Gjennom sine domsavsigelser i konkrete saker skaper retten politikk som blir retningsgivende for alle andre domstoler i tilsvarende saker.

SAMUEL ALITO representerer en nifs framtid, skriver det liberale tidsskriftet The Nation, og regner med at Alito skyver amerikansk høyesterett mot mer autoritær høyrepolitikk. Noe som verken er i takt med det amerikanske folket eller den amerikanske grunnloven. Eller som The New York Review of Books konkluderer i en artikkel: Vi kan stå på kanten av en ny, lang og mye dystrere periode i vår konstitusjonelle historie.

ER DET noen grunn til å bekymre seg for dette i steinrøysa Norge? Kanskje ikke, men all erfaring tilsier at alt som skjer i USA før eller seinere når resten av verden. Fundamentalistene finner hverandre alltid. Jeg bare nevner det. I ytringsfrihetens navn.