Seier\'n er hans

President Bush har klart det liberale amerikanere har fryktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HVA HAR SKJEDD med demokratene i USA? Etter terrorangrepet på supermakta 11. september 2001 er det som om all politisk potens er forsvunnet. Jakten på den politiske viagra virker både fomlete og slapp. Og nå sitter demokratenes senatorer resignert og hoderystende tilbake etter at den konservative Samuel A. Alito er blitt den fjerde klart definerte konservative dommer i amerikansk høyesterett. Det er riktignok fem andre dommere der av mer moderat legning, men høyredreiningen av høyesterett er ikke bare i gang. Den er åpenbar og synlig, og akkurat så truende som liberale amerikanske velgere fryktet allerede under valgkampen i 2000.

DET FARLIGE er ikke bare at den 33 år gamle abortloven igjen kan bli truet. Like farlig er det at kvartetten, som består av de gamle høyreaktivistene Antonin Scalia og Clarence Thomas og nykommerne John G. Roberts og Samuel A. Alito, alle stiller seg positive til å gi USAs president flere fullmakter på bekostning av Kongressen. Det være seg tortur eller overvåking av den alminnelige borger.

ALITO BLE godkjent med 58 mot 42 stemmer 31. januar i år. Det kristne høyre jublet, men frustrerte lesere av New York Times ga klar beskjed: Demokratene kalkulerer, posisjonerer seg og tør ikke stå for det de mener. Republikanerne er stolte av sin overbevisning og er ikke redde for å være republikanere.Selv ikke i en tid hvor presidentens popularitet synker som en stein både på utenriks- og innenriksfronten. Og til tross for at stadig flere av hans republikanske partifeller etterlyser klarere etiske regler i politikken, blant annet som følge av skandalen rundt den straffedømte lobbyisten Jack Abramoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer