Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Seier'n er vår!

- Den militære krigen i Irak er over. USA og koalisjonen har seiret, sa USAs president George W. Bush i natt. Bush holdt talen fra hangarskipet USS Abraham Lincoln utenfor kysten av California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hangarskipet USS Abraham Lincoln er på vei hjem fra Irak og fra dekket sa Bush at USA og koalisjonen har seiret i Irak,. Han advarte mot at «al-Qaida-nettverket er såret, men ikke ødelagt».

Første seier

- Irak-krigen er én seier i krigen mot terrorisme som startet med 11. septemberangrepene 2001 mot USA. I Irak-krigen har vi slåss for retten til frihet og for fred i verden, sa Bush.

Han ankom skipet i fly, og ble dermed den første sittende amerikanske presidenten som har foretatt en landing der en krok som fester seg til skipet er en del av landingsprosedyren.

- Vi vil fortsette å slå til mot fienden, før fienden slår til mot oss, konstaterte Bush foran et kobbel av åpne kameraer og et applauderende mannskapet på om lag 5.000 kvinner og menn.

Krigs-juss

Bushs talsmann Ari Fleischer presiserte på forhånd at talen ikke markerte at krigen offisielt er over. Hadde Bush erklært krigen for offisielt over, ville det trolig ha fått følger for seierherren, melder BBC. Ifølge Geneve-konvensjonen må den seirende styrken løslate krigsfanger så snart krigen er slutt. Det betyr også at operasjoner mot det tapende lederskapet må opphøre. Det har ikke USA noen planer om ennå:

- Vi fortsetter med å forfølge og lete opp lederne av det gamle regimet. Disse vil bli holdt ansvarlige for sine forbrytelser, sa Bush i natt.

Det hører med til diskusjonen om juss at USA formelt aldri erklærte krig mot Irak, de bare angrep.

- Blir ikke værende

- I motsetning til tidligere frigjørere har ikke USA til hensikt å bli stående i Irak lenger enn høyst nødvendig. Og når de amerikanske styrkene forlater landet, er det et fritt Irak vi reiser fra, sa Bush. Det er i dag helt uvisst hvor lang tid det vil ta å etablere et nytt styre i Irak. Det kan bli lenge til amerikanerne reiser.

Presidenten benyttet også anledningen til rose soldatende sine:

- Det er den enkelte soldats mot og dyktighet som har sikret seieren. Dere har vist en hel verden hva det amerikanske forsvaret står for.

<B>PÅ BÅT: </B>Bush holdt seierstalen fra dekket på fra hangarskipet USS Abraham Lincoln. Bak ham vaiet banneret som erklærte at oppgaven er løst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media