Seier'n er vår!

Tusener danset i gatene da Georgias president Eduard Sjevardnadze (75) ble tvunget til å gå av i går kveld. Ikke en dråpe blod ble spilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fløyelsrevolusjonen seiret, men mange advarer nå mot at framtida ikke blir like munter som gårsdagens oppstemte karneval i Tbilisi.

- Folket lever i øyeblikkets lykke akkurat nå, men det blir kanskje ikke bare solskinn i framtida. Opposisjonslederne Mikhail Saakasjvili og Nino Burdsjanadze har sine svin på skogen de også. Mange er skeptiske til Saakasjvili og hans iver etter å få makt, men de fleste tror det blir bedre likevel, sier Ulla Backlund på telefon fra Georgias hovedstad Tbilisi.

Vi hører jubelen fra gatene i det fjerne. Også smellene fra fyrverkeriet kan høres via telefonen. Backlund er Flyktningerådets stedlige representant i Tbilisi.

I går var hun ute i gatene og feiret det historiske øyeblikket sammen med byens borgere. Fyrverkeri, musikk, sang, dans og taler gjorde kvelden til et gledens karneval.

St. Georgs dag

- Det er en fantastisk opplevelse. Optimismen er stor, og folk ser fram til forandringer. Det passer godt at det er St. Georgs dag for landets mange overtroiske mennesker, sier Backlund til Dagbladet.

- Jeg har vært her i tre år, og forstår misnøyen med president Sjevardnadze veldig godt. Georgia var den rikeste av republikkene i Sovjetunionen, nå er det et av verdens fattigste og mest korrupte land. Folk har ikke arbeid og ikke tilgang til lege, barnehage eller undervisning, forklarer hun.

Valgfusk

Misnøyen etter valget 2. november toppet seg lørdag. Sjevardnadze og hans parti er anklaget for valgfusk, og da han lørdag skulle holde sin første tale i det nye parlamentet, stormet demonstranter bygningen. Sjevardnadze måtte fraktes ut ei bakdør, og parlamentets leder Nino Burdsjanadze (39) ble erklært som interimspresident for Georgia.

Frykten for at væpnede styrker skulle sendes mot demonstrantene og utløse en borgerkrig, fikk Russlands president Vladimir Putin til å sende utenriksminister Ivanov til Tbilisi som mekler.

- Nå vil nok russerne ta på seg noe av æren for at Sjevardnadze trakk seg og at det ikke er blitt blodsutgytelse, sier Backlund.

Nytt valg

- Saakasjvili startet som en av Sjevardnadzes yndlinger, og har blant annet vært justisminister. Vesten, særlig USA, er veldig begeistret for ham. Vi ser allerede at Nino Burdsjanadze har kommet litt i skyggen av ham. Saakasjvilis parti er da også større enn hennes, sier Backlund.

Burdsjanadze skal fungere som president fram til det holdes nytt valg. Ifølge grunnloven skal nytt presidentvalg holdes i løpet av 45 dager.

- Den som stiller som presidentkandidat, må være modig. Georgia har enorme problemer. Vi har etniske konflikter og økonomiske problemer som vil kreve ekstraordinær innsats, sa interimspresident Burdsjanadze til CNN seint i går kveld. Hun ville ikke si noe om hun selv er kandidat. Det er derimot den 35 år gamle Saakasjvili, som er utdannet jurist i USA.

JUBEL: Folk danset og sang i gatene i Georgias hovedstad Tbilisi i går. Det var som et stort karneval til langt på natt.