FERDIG MED TRUMP: Hillary Clinton satser nå hardt på at flere Republikanerene enn partiets presidentkandidat Donald Trump, skal gjøre dårlige valg 8. november. Foto: AP Photo/John Locher
FERDIG MED TRUMP: Hillary Clinton satser nå hardt på at flere Republikanerene enn partiets presidentkandidat Donald Trump, skal gjøre dårlige valg 8. november. Foto: AP Photo/John LocherVis mer

Valg i USA

Seierssikker Hillary har valgt seg flere ofre

Trygg på seier mot Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er stadig mindre sannsynlig at Republikanernes presidentkandidat Donald Trump vinner valget 8. november. En fersk meningsmåling fra CNN/ORC International mandag viser at Demokratenes kandidat, Hillary Clinton har tatt en ledelse på 5 prosentpoeng.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

Hun leder nå med 49 prosent mot Trumps 44. Målingen føyer seg inn ei rekke av målinger som beveger seg i Clintons favør. På gjennomsnittet til Realclearpolitics leder Clinton med 5,5 prosentpoeng med 47,8 prosent mot Trumps 42,3.

I flere måneder har Clinton hamret løs mot Trump, men nå ser hun ut til å være svært trygg på seier.

Ny ofre

- Jeg har debattert med ham i fire og en halv time. Jeg tenker ikke engang på å svare på utspillene hans lenger, sa Clinton, ifølge BBC News.

I stedet har Demokratenes kandidat nå sett seg ut nye, utsatte republikanske ofre som også står på stemmeseddelen 8. november. Håpet til Clinton-organisasjonen og Demokratene er at Trump skal gjøre et katastrofevalg som samtidig sørger for at Republikanernes kandidater til Senatet og Representantenes hus taper.

Demokratene har god tro på at de skal klare å ta over flertallet i Senatet, og de har et ørlite håp om også vinne et flertall i Representantenes hus.

Med Trumps svært tunge uker, er Demokratene nå så trygge på å vinne de 270 valgmennene som er nødvendige for å vinne presidentvalget.

Selv forsøkte Trump i natt å overbevise velgere under et gigantarrangement i Florida.

- Ekle kvinner

Med en rekke kontroverser og anklager om seksuell trakassering av kvinner har Trump til og med satt det som vanligvis er svært republikanske delstater, som Utah og Arizona, i spill.

Dette forsøker Hillary Clinton nå å utnytte for alt det er verdt. Denne uka startet hun blant annet i New Hampshire sammen med den populære demokratiske senatoren Elizabeth Warren. Her gikk de til harde angrep på den republikanske senatoren Kelly Ayotte.

Ayotte er under hardt press foran valget 8. november, og Demokratene håper deres kandidat, nåværende New Hampshire-guvernør Maggie Hassan, skal vinne. Selv har Ayotte gjort det klart at hun vil stemme på visepresidentkandidat Mike Pence, og ikke Trump.

- På dag én elsker hun Trump. På dag to hater hun ham. På dag tre er hun tilbake med ham, sier Warren om Ayottes vingling, ifølge CNN.

- Ekle kvinner er tøffe. Ekle kvinner er smarte. Og ekle kvinner stemmer, legger Warren til med tydelig referanse til hvordan Trump sa «for en ekkel kvinne» om Clinton under den forrige debatten.

- Ikke modig nok

Lørdag hamret både Clinton selv, og hennes visepresidentkandidat, Tim Kaine, hardt løs mot den republikanske senatoren Pat Toomey i Pennsylvania. Han er blant dem som ikke har tatt avstand fra Trump.

SPYDIG: Helt ute av det blå kommer det en ganske frekk kommentar fra Donald Trump til Hillary Clinton. Video: CNN Vis mer

- Dersom Toomey ikke er modig nok til å stå imot Donald Trump etter alt dette, hvordan kan du da være trygg på at han vil stå opp for deg når det virkelig teller? spurte Clinton retorisk, ifølge CNN.

Hun jobber intenst for at flere hardt pressede republikanere skal tape. Dersom Demokratene vinner Senatet, vil Clinton få en langt lettere oppgave med å få gjennomført sin politikk.

Hun får også støtte fra sine mektigste støttespillere, som president Barack Obama. Da han drev valgkamp for Demokratenes senatskandidat Patrick Murphy i Florida, langet han ut mot Republikanernes Marco Rubio:

- Hvordan kan du kalle Trump en svindler, farlig og protestere mot alle de kontroversielle tingene han sier, og samtidig si: «Jeg kommer likevel til å stemme på ham?» Kom igjen, sa Obama.

Ifølge Politico, kom presidenten søndag med liknende kritikk mot kongressrepresentanten Joe Heck i Nevada.