Seigliva fleinsopp

Gateavisa er på gata med et eget valgnummer. Det eneste partiet anarkistene har latt i fred, er Kystpartiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GATEAVISA, anarkistblekka fra Hjelms gate 3, er bokstavelig talt på gata med et eget valgnummer. Til tross for intens politikerforakt og evig kamp mot statlig inngripen i fredelige frikeres frihet er det formynderen Bondevik og co. som pryder forsiden av nummer 174, 36. årgang. Kunstneren Torkill Haugland (med signaturen TorKill) beslaglegger 12 av avisas 32 sider hvor han plasserer statsminister og partiledere inn i ironiske fotomontasjer. Eksempelvis ser vi på side 12 KrF-leder Dagfinn Høybråten, pen i tøyet, med smilehull, tilsynelatende i godt humør i festlig lag, holde en tallerken med tre erter - bare tre erter - idet han sier: «Det hender at jeg også går på restaurant for å spise litt.»Men her får også Høybråtens politiske venner og fiender gjennomgå, i tekst og bilder.

Valgnummeret gir en annerledes, rask og fyndig veiledning i de valgmulighetene vi står foran 12. september. Språkføringen er ikke parlamentarisk. Skribent Geir Levi Nilsen er neppe medlem av Stortingets presselosje. Og sympatien hans er ikke på noens side. Jeg siterer (innenfor åndsverklovens begrensninger - det er mye mer å lese):Om Ap: «Har siden midten av 1980-tallet jobbet intenst for å bygge ned det de bygget opp fra 1945 av.»Om Høyre: «Et mirakel av et parti. Består av mennesker som egentlig ville være næringslivskonsulenter, men var for stygge til å bli ansatt i det private.»Om SV: «Tidligere totalitært parti som sleiket politiske massemordere i ræva på 1970-tallet like mye som AKP-ml.»Om Sp: «Godt gammelt nasjonalsosialistisk parti. Vil flytte byen ut på landet. Ledes av Norges mest skråsikre bondetuppe.»Om RV: «Et av de få politiske partiene vi kan respektere. Konsekvente drittsekker. Vil drepe alle.»Om KrF: «Inneholder alt fra svovelpredikanter, koneplagere og vindrikkende urbane liberalteologiske kvasi-feminister. Fullstendig uten velgertekke.»Om Venstre: «Appellerer til rike mennesker på Vestkanten som har dårlig samvittighet over at de tjener over 500 000 eller mer i året.»Om Frp: «Sekterisk fellesskap styrt av sektlederen Carl Ivar Hagen. Populistversjon av Scientologikirken. Økonomipolitikken deres er science fiction og innvandringspolitikken er space travels.»

MEN HER ER MER. Samme skribent med hovedfag i religionshistorie tilbyr politisk sex- og samlivsspalte, ikke fullt så nennsom i språkføringen som Aftenpostens Sissel Gran, men likevel ... Vi møter ellers Gateavisas redaktør fra 1987, professor Thomas Hylland Eriksen, i et tre sider langt intervju. Her blir professoren og journalisten, med den for meg så velkjente signaturen SAA, stadig avbrutt av den uttrykksfulle fotograf Harald Medbøes utbrudd og assosiasjoner.Og sist, men ikke minst. Gateavisa ville ikke vært Gateavisa uten en innføring i fleinsoppens vidunderlige verden. «Det beste er om du tar din første tripp sammen med en venn som har gjort det før.»Et uvanlig ansvarlig råd til Gateavisa å være.