Seigpining er LOs strategi

LO-leder Yngve Hågensen bruker seigpiningens strategi. Slik skal presset på NHO økes gradvis til arbeidsgiverne endelig skjønner at de må legge fram et akseptabelt tilbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra tirsdag morgen er 10.00 nye arbeidstakere i streik. Mandag vedtar sannsynligvis LO-sekretariatet en ytterligere utvidelse.

- Med 95.000 i konflikt, har dette utviklet seg til en skikkelig storkonflikt, sa Hågensen på en pressekonferanse etter sekretariatsmøtet. Fem minutter før hadde NHOs ledelse mottatt meldingen i et brev som ble sendt i hui og hast fra Youngstorget til NHOs lokaler på Majorstua i Oslo.

Selv om Hågensen karakteriserer opptrappingen som «betydelig», ble mange overrasket over beslutningen om å ta ut bare 10.000 nye LO-organiserte i streik. På forhånd var det ventet at atskillig flere arbeidstakere ville gå ut i streik fra tirsdag morgen. Med en så beskjeden utvidelse, ønsker Yngve Hågensen og hans hær å si fra til NHO og arbeidsgiverne at LO ikke har tenkt å gi seg med det første.

- Vi fikk et stjerneklart nei fra medlemmene våre. Nå skal vi markere dette så klart at arbeidsgiverne skjønner at de ikke har noen avtale. Målet er å presse arbeidsgiverne tilbake til bordet, lød Hågensens utvetydige trussel da han møtte mediene tidligere i dag.

Han tror imidlertid ikke at NHO svarer med et nytt, konkret tilbud allerede nå.

- Jeg håper at de besinner seg i løpet av uka. Dersom ikke det skjer, kan denne streiken vare lenge - åtte, ti, kanskje fjorten dager, sa han.

Opptrapping

Yngve Hågensen har heller ikke noe imot at streiken varer en stund til. Det er i dette lyset man må se den forsiktige utvidelsen LOs Sekretariat nå har vedtatt.

- Vi har konstatert at vi har en konflikt som funker skikkelig, og vi er fornøyde, er Hågensens oppsummering.

Denne situasjonen ønsker verken han eller hans kolleger å ødelegge ved å ta ut for mange arbeidstakere eller ved å ta yrkesgrupper ut i streik som kan provosere myndighetene til å gå til tvungen lønnsnemd.

Derfor fikk ikke Transportarbeiderforbundet gehør for å sette igang en bensinstreik nå.

Derfor ble heller ikke flytrafikken rammet i første omgang. LO er også svært påpasselig med ikke å ta ut grupper som kan true folks liv og helse. Når slike yrkesgrupper tas ut, er reagerer myndighetene umiddelbart, viser historien.

- Vi har valgt å tolke «liv og helse» ganske bredt. Derfor tar vi ikke ut renholdsarbeiderne i streik ennå. Vi ønsker ikke at folk skal rope streikestans fordi dårlig renhold av skoler og arbeidsplasser skaper helseproblemer, sier Hågensen.

per.ellingsen@dagbladet.no