REDNINGSAKSJON: En polsk seilbåt meldte lørdag kveld at de hadde trøbbel utenfor Bergen. Foto: Google maps
REDNINGSAKSJON: En polsk seilbåt meldte lørdag kveld at de hadde trøbbel utenfor Bergen. Foto: Google mapsVis mer

Seilbåt i nød utenfor Bergen: Alle de fem er heist om bord i et redningshelikopter

Var ikke sikre på om de ville ta imot tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vet du noe om saken? Tips oss på SMS/MMS til 2400, ring 24 00 00 00 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.

SISTE: Alle de fem personene som var om bord i den polske seilbåten, er nå heist om bord i redningshelikopteret som fløy ut for å bistå, opplyser Hovedredningssentralen til NTB like før klokka 23.

(Dagbladet): Det pågår lørdag kveld en storstilt aksjon for å redde passasjerene om bord i seilbåten «Magnus Zaremba» utenfor Marstein i Hordaland, etter at mannskapet har bedt om bistand.   

Seilbåten skal være 18 meter lang og bygget for å tåle tøffe forhold.

- Usikre - Vi har en situasjon med en polsk seilåt som er i nød utenfor Marstein, et stykke sørvest for Bergen, sier Cecilie Øversveen hos Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Dagbladet i 19.50-tida.

I 22.30-tida melder NTB at det første redningshelikopteret er på plass ved seilbåten. Personene om bord skal ha fått tilbud om å bli heist opp, men de er usikre på om de skal takke ja, skriver nyhetsbyrået.

- De er usikre på om de vil ta imot tilbudet, så de føler nok ikke at de er i så stor nød som det først ble meldt om. Vi kan ikke tvinge dem til å forlate skuta si, sier redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

- De må vurdere selv om de ønsker å bli evakuert. Tilbudet utløper når redningshelikoptrene må returnere når de går tom for drivstoff. Den første båten, Kystvaktskipet KV Ålesund er jo på vei, men det er ikke framme før i morgen tidlig, sier Viste.

To skip Ytterligere to skip er sendt mot stedet. Ingen av personene om bord er skadd.

Dagbladet fikk tidligere opplyst at det var 34 personer om bord, men det viste seg å være snakk om fem personer. Nasjonaliteten til de om bord er ikke kjent.

- Det er en alvorlig situasjon, vi jobber for fullt med å få ut folk dit nå, sa Cecilie Øversveen hos Hovedredningssentralen tidligere.

Redningsleder Asbjørn Viste sier til NTB at det er fem personer om bord i den 18 meter lange seilbåten.

- Vi fikk en melding klokken 19.09 fra en seilbåt som hadde brukket masten og som tar inn noe vann. Vi har fått oppdatert melding på at det er fem personer om bord og ikke fire. Ingen av dem er skadd, men de har bedt om evakuering.

Senere enn planlagt To Sea King-redningshelikoptre og to skip er sendt mot stedet, blant dem kystvaktskipet KV Ålesund. Dårlig vær fører til at det første redningshelikoptret kommer fram senere enn planlagt, skriver NTB.

- Det første helikoptret skal være fremme klokken 21.17. Det blåser kraftig og bølgene er mellom seks og ti meter høye, sa Viste.

Hordaland politidistrikt opplyser til NTB at de ikke har blitt koblet inn.

- HRS har ikke varslet oss eller bedt om bistand, sier operasjonsleder Kjersti Eidsnes til nyhetsbyrået.