Seiler opp som valgvinner i Tyrkia

Erdogans AKP På vei mot rent flertall.

12 ÅR VED MAKTA: Tyrkias president Tayyip Erdogan var statsminister i Tyrkia fra 2003 til 2014 da han ble landets president. Etter hans parti AKP tapte flertallet i parlamentet under valget i sommer, og ikke har klart å danne ny regjering, holder Tyrkia i dag nyvalg. Etter at halvparten av stemmene er telt opp, har partiet fårr over 50 prosent av stemmene. Foto: Reuters / Umit Bektas / NTB scanpix AFP PHOTO / OZAN KOSE
12 ÅR VED MAKTA: Tyrkias president Tayyip Erdogan var statsminister i Tyrkia fra 2003 til 2014 da han ble landets president. Etter hans parti AKP tapte flertallet i parlamentet under valget i sommer, og ikke har klart å danne ny regjering, holder Tyrkia i dag nyvalg. Etter at halvparten av stemmene er telt opp, har partiet fårr over 50 prosent av stemmene. Foto: Reuters / Umit Bektas / NTB scanpix AFP PHOTO / OZAN KOSEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det tyrkiske AKP-partiet kan være på vei mot rent flertall i valget på ny nasjonalforsamling. Med nesten halvparten av stemmene telt opp har partiet fått over 50 prosent av stemmene, skriver NTB.

To høytstående AKP-medlemmer erklærer allerede at partiet kommer til å vinne tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen.

- Dersom denne trenden fortsetter, er det sannsynlig at vi vil ha en ettpartiregjering, sier de.

Viktig valg AKP er partiet til Tyrkias sittende president Recep Tayyip Erdogan.

Dagens valg i Tyrkia har blitt omtalt som en av de viktigste i landets historie. Det kommer midt i et politisk kaos, like etter det verste terrorangrepet Tyrkia har sett og i en frykt for at Syria-volden skal spre seg inn i Europa.

Recep Tayyip Erdogan har sittet tolv år ved makta i Tyrkia. I sommer ville han endre grunnloven for å overføre mer makt til presidentembetet, men partiet AKP tapte for første gang siden 2002 det rene flertallet. Da måtte AKP samarbeide med andre partier for å danne regjering. Det har de ikke greid, og derfor ble dagens nyvalg lyst ut.

- Erdogan fikk ry som en stor reformator fra han ble statsminister i 2003. Han fikk orden på økonomien, nærmet seg EU, temmet de militære og fikk til fredssamtaler med kurderne i PKK, etter en borgerkrig som hadde vart fra 1984 og kostet om lag 40 000 liv. Men de siste fire åra har han vist seg stadig mer autoritær, skriver Dagbladets kommentator Einar Hagvaag.

Ennå ikke avgjort Med nesten halvparten av stemmene telt opp, har AKP fått 53,2 prosent. Det største opposisjonspartiet CHP ligger foreløpig på drøyt 20 prosent, mens både kurderpartiet HDP og høyrenasjonalistiske MHP er over sperregrensen på 10 prosent. Begge partiene har så langt en oppslutning på 11 prosent, skriver NTB.

Resultatene kan fortsatt endre seg betydelig, og opptellingen er langt fra ferdig i Tyrkias største byer.

En høytstående tjenestemann i AKP sier at partiet forventer et resultat på 45-46 prosent. I valget i juni fikk partiet 41 prosent av stemmene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram