Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kilder: Guri Melby kan bli ny Venstre-leder

Seiler opp som Venstre-topp

Guri Melby overtok fredag som kunnskapsminister etter Trine Skei Grande. Hun kan fort arve partiledervervet også.

NØKKEL: Trine Skei Grande under nøkkeloverrekkelsen med Guri Melby i Kunnskapsdepartementet. Kanskje vil Melby senere i år overta partilederjobben fra Grande også? Video: Kunnskapsdepartementet (På grunn av coronakrisen fikk ikke pressen være til stede under nøkkeloverrekkelsen) Vis mer

- Det er veldig rart og litt fint at vi ikke får klemme, for da hadde det blitt så mye grining, sa Trine Skei Grande da hun tok imot sin etterfølger Guri Melby på statsrådskontoret i Kunnskapsdepartementet fredag.

På grunn av virusepidemien foregikk den rituelle nøkkeloverrekkelsen uten at pressen var til stede. Det var regjeringens eget informasjonsapparat som filmet og tok bilder.

Fra kilder i Venstre får Dagbladet høre at Grandes etterfølger i statsrådsstolen også kan bli partiets nye leder. Guri Melby har tidligere sagt at hun stiller seg til disposisjon for partiet, men vil ikke lansere noe lederkandidatur nå.

- Det siste jeg har lyst til nå, er å bidra til ytterligere spekulasjoner rundt ledervervet i Venstre. Nå må vi samle partiet og fokusere på politikk i en svært krevende tid for landet.

- Men stiller du deg fortsatt til disposisjon for verv i partiet?

- Jeg vil fortsette å engasjere meg for dette partiet, så sånn sett stiller jeg med til disposisjon. Men slike samtaler tar jeg med valgkomiteen, sier den nybakte kunnskapsministeren.

Grandes plan

Melby har de to siste åra vært fast møtende vararepresentant for Venstre på Stortinget, den siste tiden som finanspolitisk talskvinne.

39-åringen er opprinnelig fra Orkdal i Trøndelag, men bor i Oslo - der hun blant annet har vært byråd for miljø og samferdsel. Som Grande har hun i mange år vært særlig opptatt av utdannings- og integreringspolitikk.

Nå får hun det konstitusjonelle ansvaret for disse politikkområdene, noe Grande bemerket under nøkkeloverrekkelsen.

- Jeg hadde nok ikke turt å gi over roret til noen som jeg ikke visste kunne hoppe inn i det med en gang, sa Grande som slo fast at Kunnskapsdepartementet er som skapt for Melby.

Deretter avslørte den avtroppende Venstre-lederen at det lenge hadde vært planen å overlate statsrådsstolen til henne.

- Jeg kan røpe at jeg sa til deg at dette departementet hadde jeg tatt, sånn at det var klart til deg når du skal inn. Men da trodde jeg ikke at det skulle skje så fort. Men sånn ble det, sa Grande.

Kastet kortene

Så seint som i forrige uke ble Trine Skei Grande innstilt gjenvalgt av en enstemmig valgkomité i Venstre. Men enigheten var skjør og kanskje også falsk.

Dagbladet kjenner til at det i flere miljøer ble jobbet for en annen løsning på landsmøtet - selv etter at innstillingen ble lagt fram. Faren var reell for at Grande ville kunne bli felt i en kampvotering. Det unngår hun nå. Tidligere i uka kastet hun kortene og varslet sin avgang som statsråd og Venstre-leder.

Grande kan likevel bli sittende som leder en god stund til, for landsmøtet er av hensyn til coronaviruset utsatt på ubestemt tid. I mellomtida har valgkomiteen gjenopptatt arbeidet, og lederkabalen i Venstre framstår i øyeblikket som mer åpent enn noen gang.

Fortsatt er Sveinung Rotevatn og Abid Raja de to kanskje fremste favorittene, men Venstre to kvinnelige statsråder seiler nå opp for alvor som utfordrere - næringsminister Iselin Nybø og den rykende ferske kunnskapsministeren Guri Melby.

Samlende kandidat

Iselin Nybø er i kraft av sin ansiennitet i regjering den fremste blant Venstres statsråder og den som skal føre ordet for partiet i de krevende budsjettforhandlingene som regjeringen etter planen skal ta fatt på til uka.

Denne framskutte posisjonen gir Nybø en solid plattform til å presentere seg for partiet som et lederemne på, i den grad hun har slike ambisjoner. Tilsvarende vil Guri Melby tre tydeligere fram i rampelyset som statsråd for kunnskap og integrering - to ekstremt viktige politiske områder for Venstre.

DAGEN DERPÅ: Guri Melby ble intervjuet av Dagbladet dagen etter valget i høst, som ikke gikk slik Venstre håpet. Reporter: Mats Rønning. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Der Iselin Nybø har eget fylkeslag Rogaland Venstre i ryggen, har Guri Melby bred støtte i Oslo Venstre og - som Sveinung Rotevatn - i Unge Venstre. Kilder Dagbladet har snakket med regner det også som sannsynlig at Melby vil «arve» Trine Skei Grandes delegater på landsmøtet, hvilket vil kunne gi henne et lite fortrinn foran Nybø.

Et annet forhold taler til begges fordel, nemlig at Sveinung Rotevatns støttespillere i all hovedsak ikke ønsker Abid Raja som Venstre-leder, på samme måte som mange av Rajas støttespillere ikke vil ha Rotevatn på topp.

I denne situasjonen kan det være god jord å vokse i, for en kompromisskandidat som de aller fleste kan akseptere. Både Nybø og Melby har en slik kvalitet ved seg.

- Riktig beslutning

Trine Skei Grande har i alle år hatt høye tanker om Guri Melby. Hun har flere enn en gang løftet henne opp til nye posisjoner i politikken.

- Vi har alltid hatt en god relasjon, selv om vi ikke alltid er enige. Vi er opptatt av mange av de samme sakene, kommer begge fra Trøndelag opprinnelig og bor 3 kilometer fra hverandre på Oslo øst, sier Melby.

Hun forteller at Grande ringte henne kvelden før hun gjennom VG varslet sin avgang som partileder og statsråd.

- Først ble jeg veldig lei meg. Det har vært vondt for alle i Venstre, særlig oss som har jobbet tett på Trine, å se hva slags press hun har vært utsatt for. Men jeg sa til henne at jeg skjønte hvorfor hun gjorde det og at jeg mente det var en riktig beslutning, sier Melby.

Trine Skei Grande fortsetter som leder i Venstre fra sin nye posisjon på Stortinget, inntil partiet har funnet en arvtaker.

Hele Norges coronakart