REDEGJORDE FOR PRESSEN  : Jarle Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl (t.h) møtte pressen på Rubber pub i Oslo i kveld. Med ham var tidligere ekspedisjonsdeltagere Rune Olsgaard (t.v) og Christian Foss. Foto: SCANPIX
REDEGJORDE FOR PRESSEN : Jarle Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl (t.h) møtte pressen på Rubber pub i Oslo i kveld. Med ham var tidligere ekspedisjonsdeltagere Rune Olsgaard (t.v) og Christian Foss. Foto: SCANPIXVis mer

Seiler uten nødpeilesender

Vil ikke utsette andre for risiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jarle Andhøys advokat Nils Jørgen Vordahl holdt i kveld en pressekonferanse i Oslo, sammen med de to tidligere Berserk-besetningsmedlemmene Christian Foss og Rune «Supern» Olsgaard. Det var på forhånd varslet at Vordahl ville presentere en pressemelding, skrevet av Andhøy fra båten.

- Andhøy dro til New Zealand i starten av 2012 for å planlegge en ny ekspedisjon til McMurdo-sundet. Han deltar nå i en testseilas utenfor New Zealand. Andhøy ønsker ikke å ta seg frem til polpunktet, sier Vordahl til pressen i kveld .

Han bekrefter også at Samuel Massie er om bord på båten. Massie var også med på ekspedisjonen i 2011.

- Jeg vet ikke hvem andre som er om bord. Men det er ikke andre normenn etter det jeg har fått opplyst, sier Vordahl videre.

Båten seiler nå uten nødpeilesender, opplyser advokaten.

- Dette er fordi mannskapet ikke vil utsette andre for risiko dersom det skulle skje noe galt, sier han.

Vurderer videre seilas Planen til Andhøy er ifølge advokaten å teste båtens seileegenskaper på denne turen. Båten er russisk registrert, med et internasjonalt mannskap.

Men dersom båten står til forventningene er mannskapet forberedt på å dra videre mot McMurdo-sundet.

Det er varslet storm i området båten nå befinner seg i, og Andhøy anser dette som en god test av båtens egenskaper.

Forstår reaksjonene Etter at det ble kjent at Andhøy er på nytt seilas uten tillatelse har det kommet en rekke reaksjoner. Vordahl forteller at Andhøy har forståelse for dette.

- Han skjønner at pårørende kan oppleve at det er vanskelig at han gjør dette, men han er opptatt av å finne svar, sier Vordahl.

Ekspedisjonsdeltager i 2011 Rune «Supern» Olsgaard forteller imidlertid at han har fått positive tilbakemeldinger fra pårørende.

- Jeg vet at familiene til de savnede er galde for at de drar ned for å finne noen svar, sier han.

Søknad var bløff Dagbladet skrev i går om ekspedisjons-søknaden Jarle Andhøy leverte til Norsk polarinstitutt i mars 2011. Søknaden ble avslått fordi den ikke var detaljert nok.

Ifølge Vordahl var denne søknaden bare en test.

PÅ SJØEN IGJEN: Jarle Andhøy. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
PÅ SJØEN IGJEN: Jarle Andhøy. Foto: Agnete Brun/Dagbladet Vis mer

Andhøy ønsket med dette å finne ut av om han ville fått godkjent den forrige ekspedisjonen. Andhøy mener at det ikke var mulig å få godkjent 2011-ekspedisjonen blant annet fordi det ikke finnes forsikring for denne typen ekspedisjoner.

Vordahl er ikke kjent med om det foreligger en tillatelse for ekspedisjonen mannskapet nå testseiler for.

- Derfor legger jeg til grunn at det ikke er det, sier Vordahl.

«Høyrisikoekspedisjon» I går morges ble det kjent at Jarle Andhøy skal ha lagt ut på en ny ekspedisjon mot Sørpolen mandag denne uka. Eksperter har beskrevet det som en høyrisikoekspedisjon.

- Dette er en tid på året hvor det går mot høst i Antarktis. Foreløpig er det ennå sommer og det er lite drivis, men utover i februar blir det betydelig kjøligere, har tidligere direktør for Polarinstituttet, Olav Orheim, sagt til Dagbladet.

• Les også: I dette området skal de leite

- Virket ikke trygg nok Foss og Olsgaard figurerer begge i tv-serien «Berserk mot Sydpolen», som nå går på TVNorge. Serien sendes over ni episoder hvorav den siste vil ha et mer dokumentarisk preg.

Brasilianske Flávio Jardim (30) står for øvrig oppført som juridisk ansvarlig i søknaden til Norsk Polarinstitutt. Han var selv ikke klar over dette da Dagbladet snakket med ham i går, men sier at han ikke ønsket å delta og at han ikke syntes båten virket trygg nok for en slik reise.