Seilfly nødlandet på jorde ved Rjukan

Landingsjordet ble for kort. Flygeren prøvde å jage bort traktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et seilfly  har nødlandet på Miland ved Rjukan i Telemark i kveld.

- Luftambulanse og politi er på vei til stedet, sier redningsleder Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen på Sola til Dagbladet.no.

- Vi har fått bekreftet at flyet er funnet i nærheten av en gård på Miland.

De første rapportene går ut på at flygeren har greid seg rimelig bra. Det var én person om bord,sier Oddbjørn Hermansen ved operasjonsledelsen i Telemark politidistrikt i Skien til Dagbladet.no.

Hovedredningssentralen fikk melding klokken 20.18 i kveld.

- Ikke skadet

Seilflygeren, en mann i 60-årene fra Fredrikstad-området, tok av fra flyplassen i Lunde i Nome kommune i ettermiddag.

- Han har tatt kontakt med en av de andre seilflygerne her på flyplassen for noen minutter siden, og han forteller at han har kommet uskadd fra landingen, han er på vei fra landingsstedet tilbake hit til flyplassen, en veistrekning på om lag to timer, sier Terje Aasane i Nome Flyklubb til Dagbladet.no ved 21.15-tiden.

 BAKKEKONTAKT:  Seilflyet måtte nødlande på dette jordet på Miland vd Rjukan. Den erfarne flygeren i 60-årene fra Fredrikstad-området, kom uskadd fra landingen. Vingene er demontert for å fortsette ferden på landeveien. MMS-foto: ARILD ENGER.
BAKKEKONTAKT: Seilflyet måtte nødlande på dette jordet på Miland vd Rjukan. Den erfarne flygeren i 60-årene fra Fredrikstad-området, kom uskadd fra landingen. Vingene er demontert for å fortsette ferden på landeveien. MMS-foto: ARILD ENGER. Vis mer

Mistet oppdrift

Flygeren har ennå ikke forklart hva som skjedde, annet enn at jordet han landet på, var for kort, og at flyet ble skadd.

- Men han har åpenbart mistet oppdrift og foretatt en såkalt kontrollert utelanding.  Det skjer mange ganger i seilflysporten, og det går bra i 99 prosent av tilfellene, sier Terje Aasene.

Han understreker at flygeren fra Østfold er meget erfaren.

Kastet lua
Et vitne Dagbladet.no har pratet med i kveld, sier at flyet steg jevnt over dalen før det plutselig mistet høyde og kom mot bakken i stor fart.

Ifølge Telemarksavisas nettutgave ble flygeren forstyrret av en traktor på jordet da han da skulle. Han kastet ut lua for at traktorføreren skulle bli oppmerksom på hva som skjedde over hodet på han.

Seilfly nødlandet på jorde ved Rjukan