- Seilflygeren rakk bare å rope «Mayday» én gang

Alle livstegn forsvant like etter klokka 19.05 torsdag. Storstilt søk etter savnet polakk forsetter rundt Bjorli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av dagen håper redningsmannskaper som leter etter det savnede seilflyet i Lesja kommune i Oppland skylaget blir høyt nok til å undersøke to høyeste punktene i det store søkeområdet - Snøhetta på 2286 meter og Gråhøe på 2104.

To og et halvt døgns leting hadde søndag formiddag ikke brakt noen spor etter det savnede seilflyet eller den savnede polske seilflygeren i 30-årene.

I dag har Forsvaret satt inn 60 mann fra grålysningen, og med frivillige fra Røde Kors og andre er det nå over 100 personer som søker i terrenget i store områder av Lesja kommune, en kommune like stor som hele Vestfold fylke (vel 2200 kvadratkilometer).

I tillegg fortsetter to Bell-helikoptere fra Forsvaret, et Sea King redningshelikopter og flere småfly fra Norsk Aero Klubb å søke fra luftra.

- Det er rimelig gode søkeforhold, sier innsatsleder fra Gudbrandsdal politidistrikt, Jørn Morten Sletta, fra koordineringsstedet på Bjorli til Dagbladet.

- Kan tyde på akutt situasjon
Det var torsdag kveld like etter klokka 19.05 at to andre seilfly på vingene i området oppfattet nødsignal fra den erfarne seilflygeren, som deltok på høstleiren til NTNU flyklubb.

- Seilfly har radiokontakt over VHF-sambandet, og flygeren må trykke på en knapp for å kontakte eller varsle. Torsdag kveld rakk flygeren bare å si «Mayday» én gang for kontakten ble brutt. Det kan tyde på at han var i en akutt situasjon, sier redningsleder Erik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet.

Serilflygeren hadde fallskjerm og en teoretisk mulighet til å hoppe ut av flyet i en nødsituasjon.

Men det er ikke gjort noen observasjoner av fallskjerm i området.

«Forsvant» 25 minutter før
Redningsledelsen vet ikke posisjonen til det savnede seilflyet da flygeren trykket på nødknappen.

Siste sikre observasjon er 25 minutter før, over Loradalen sør for Bjorli.

- Seilfly blir logget via GPS, og dette er et område med variabel dekning. Det kan være grunnen til GPS-kontakten opphørte da.

- Hvor langt kan seilflyet ha flyttet seg på de 25 minuttene?

- Det kan ha beveget seg inntil 80 kilometer. Men poenget med seilflyging er ikke alltid å fly lengst mulig, sier redningslederen.

Mobilen forsvant samtidig
Flygeren hadde med seg mobiltelefon, som tekniske eksperter har forsøkt å tracke i etterkant.

Telefonen forsvinner fra sambandet omtrent samtidig med nødsignalet like etter klokka 19.05 torsdag.

Etter internasjonale regler er det ikke krav om nødpeilesender i seilfly. Det hadde heller ikke dette flyet.

- Disse reglene har å gjøre med vekt og at det er begrenset batterikapasitet i fly uten opplading fra motor, opplyser Walle.

Sju timer i lufta
Det savnede seilflyet tok av fra flyplassen på Bjorli ved 12.20-tiden torsdag, og hadde vært sammenhengende på vingene i nesten sju timer da flygeren sendte ut nødsignal.

- Ogsåp andre seilfly hadde vært på vingene like lenge den dagen. Det er ikke noe unormalt. Seilflyging i dette området går blant annet ut på å utnytte meteorologiske forhold og oppdrift, sier redningsleder Erik Walle ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.