Seilskutefesten på vei til Bergen

«The Tall Ship's Races» forlater Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVALER (Dagbladet): Klokka tre i dag forlot de vel 70 «Tall Ship's Races»-seilskutene som har vært i Fredrikstad siden fredag.

Skuter fra hele verden satte sitt preg på byen hele helga.

Mot åpent hav Tirsdag ettermiddag gikk de fra havna i Fredrikstad, ut Østerelva og Løperen med kurs for Bergen.

Hundrevis av skuelystene hadde møtt opp på Håbu og Vikerhavn ytterst på Hvaler for å se og vinke de staselige båtene farvel.

Første skute som seilet ut i åpent fravann med frisk bris fra sørvest, var Statsraad Lehmkuhl. Skuta er en norsk juvel som ble sjøsatt for 100 år siden.

Bergen neste Verdens tredje største seilskute, det russiske skoleskipet Mir, fulgte etter. Den enorme tremaseteren ble bygget på Lenin-verftet i Gdansk i 1987. Deretter kom den russiske firemasteren Kruzenshtern, verdens nest største seilskute.

Neste uke, onsdag 23. juli, ankommer båtfølget Bergen. Vertsbyen er forberedt på stor fest.

The Tall Ships' Races er en internasjonal seilregatta som skal stimulere til internasjonalt vennskap  - og ikke minst gi seilopplæring for ungdom. Løpene blir arrangert årlig mellom ulike byer i Europa og består av to konkurranseseilaser og en vennskapelig seilas.

MOT BERGEN: En av verdens vakreste seilskuter, Statsraad Lehmkuhl, kastet tirsdag ettermiddag loss i Fredrikstad. Her passerer skuta Hvaler med kurs for Bergen. Alle foto: Anders Grønneberg
TALL SHIP'S RACES Publikum strømmet til Asmaløy for å få se de flotte skutene avgårde.
RUSSISKE MIR: Verdens tredje største seilskute, Mir, fulgte etter Statsraad Lehmkuhl.
FRISK BRIS: Det blåste 12 sekundmeter, og det var få båter som fulgte Statsraad Lehmkuhl og de andre skutene da havet åpnet seg ytterst på Hvaler.
FÅR LOS: Russiske Kruzenshtern, en stor firemaster fra 1926, blir fulgt av losbåten.
FIRE MESTER: Santa Maria Manuela fra Portugal er en svane på havet - like ved Kvernskjær der Godafoss grunnstøtte vinteren 2011.
FIRE MESTER: Santa Maria Manuela fra Portugal er en svane på havet - like ved Kvernskjær der Godafoss grunnstøtte vinteren 2011. Vis mer