Seinere ferie, takk!

Vi kjenner forbannelsen - sola kommer når ferien er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MÅNEDSTEMPERATUREN

for Norge i juni var 0,7 grader celsius under normalen.

Så presist kan det sies, og det gjør Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo. Herfra meldes det været som professorer, statsministere og andre ferierende skal forholde seg til.

Juni i år var altså en kaldere affære enn hva normalt er i det meste av landet, leser vi på instituttets hjemmeside.

Det klinger kjent. Juni går svært ofte med til å etterlyse varmen. Iført genser.

KLIMAFORSKER

Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt gikk tidligere i vår - på oppdrag fra Dagbladet - gjennom all tilgjengelig værstatistikk for sommermånedene 1. juni til 1. august helt tilbake til 1957. Han fant at Norge har flest soldager i juni, men at temperaturen når sitt høyeste i slutten av perioden. Altså i månedsskiftet juli/august. Dessuten er det jevnt over varmest badevann de to første ukene i august måned.

LA DERFOR

skolebarna få nytte av varmen. Skyv ferien fram til 1. juli og send ungene tilbake på skolen 1. september. Barna vil ikke få lengre ferie, men de får fri når sommeren er på sitt beste. Det vil jo gagne mor og far også. For det er jo deilig at badevannet er nærmere 20 enn 15 grader, dessuten er august den måneden da fjellet er på sitt flotteste og blåbærene frister i skogen. Kan hende lærerne synes det er deilig å drøye skolestart litt også? Finnes det statistikk på at man krangler mindre når det er varmt i været? Vi kan i hvert fall huske vagt at det er skrevet artikler om at fellesferie i regn er en sexdreper for mange. I vårt tabloidsamfunn må en huske at sexlivet er nesten like viktig som været.

KONSEKVENSENE

blir naturlig nok at fellesferien forskyves en uke eller to. For den som skal utenlands, vil selvsagt ferie i slutten av juli og kanskje hele august bety en hardere kamp med briter, spanjoler, franskmenn og andre om leie av hus og hotellrom. Den amerikanske journalisten utsendt fra nyhetsbyrået AP som tidligere i sommer smilte av vår fellesferie, bør ta seg en reise rundt i andre deler av Europa denne måneden her. Fullt av ferierende folk - både byråkrater og kjøpmenn. Aktiviteten i Downing Street nummer 10 er ikke overveldende på denne tida av året.

FOR EU-TILHENGERE

kan vi dermed friste med Europa-tilpasset ferie. En kan stå i bilkø på motorveiene gjennom dette vakre kontinent i bortimot 40 varme grader. En kan angripe Rivieraen samtidig som alle franske sjarmører - eller alternativt boltre seg på den spanske solkysten sammen med noen andre enn fulle og solbrente skandinaver.

For EU-motstanderne kan vi ikke gjøre annet enn å oppfordre til aktiv Norges-ferie.