Janssen-vaksinen

- Seinskadene kan bli betydelige

Regjeringen vil åpne for frivillig bruk av Janssen-vaksinen. Ingvild Sørvoll har studert AstraZeneca-vaksinens bivirkninger, og har sittet i regjeringens ekspertutvalg. Regjeringen gjør en feilvurdering, mener hun.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er veldig bekymret over at man velger å ta Janssen inn for frivillig bruk. Ut ifra et medisinskfaglig ståsted mener vi regjeringen har gjort en feilvurdering.

Det sier overlege Ingvild Sørvoll ved Universitetssykehuset Nord-Norge til Dagbladet. Hun får støtte fra overlege Frank O. Pettersen ved Oslo universitetssykehus.

Onsdag ble det klart at regjeringen på sikt vil åpne for frivillig bruk av Janssens vaksine. Vaksinen er per nå på vent i vaksinasjonsprogrammet.

Sørvoll har vært medlem av det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som har vurdert vaksinene fra Janssen og AstraZeneca, begge såkalte virusvektor-vaksiner. Pettersen har vært sekretariatsmedlem som fagperson i samme utvalg.

Sørvoll har også hatt en rolle i forskergruppen som 9. april publiserte funn i The New England Journal of Medicine, hvor de mente å kunne påvise en sammenheng mellom AstraZenecas coronavaksine og fem tilfeller av en tilstand de har gitt navnet VITT (vaksineindusert immunologisk trombotisk trombocytopeni).

- Umulig å forutsi

Regjeringen har gitt Helsedirektoratet i oppgave å vurdere om det skal være kriterier som gjør at enkelte grupper ikke skal kunne velge Janssen-vaksinen fordi det utgjør en for stor risiko, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer