Janssen-vaksinen

- Seinskadene kan bli betydelige

Regjeringen vil åpne for frivillig bruk av Janssen-vaksinen. Ingvild Sørvoll har studert AstraZeneca-vaksinens bivirkninger, og har sittet i regjeringens ekspertutvalg. Regjeringen gjør en feilvurdering, mener hun.

NY STRATEGI: Direktør i helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, møtte pressen etter at helsemyndighetene la fram ny vaksinestrategi onsdag 12. mai. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er veldig bekymret over at man velger å ta Janssen inn for frivillig bruk. Ut ifra et medisinskfaglig ståsted mener vi regjeringen har gjort en feilvurdering.

Det sier overlege Ingvild Sørvoll ved Universitetssykehuset Nord-Norge til Dagbladet. Hun får støtte fra overlege Frank O. Pettersen ved Oslo universitetssykehus.

Onsdag ble det klart at regjeringen på sikt vil åpne for frivillig bruk av Janssens vaksine. Vaksinen er per nå på vent i vaksinasjonsprogrammet.

Sørvoll har vært medlem av det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget som har vurdert vaksinene fra Janssen og AstraZeneca, begge såkalte virusvektor-vaksiner. Pettersen har vært sekretariatsmedlem som fagperson i samme utvalg.

Sørvoll har også hatt en rolle i forskergruppen som 9. april publiserte funn i The New England Journal of Medicine, hvor de mente å kunne påvise en sammenheng mellom AstraZenecas coronavaksine og fem tilfeller av en tilstand de har gitt navnet VITT (vaksineindusert immunologisk trombotisk trombocytopeni).

OMFORDELING: Statsminister Erna Solberg møtte pressen 12. mai for å legge fram den nye vaksinestrategien. Den innebærer blant annet en omfordeling. Video: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

- Umulig å forutsi

Regjeringen har gitt Helsedirektoratet i oppgave å vurdere om det skal være kriterier som gjør at enkelte grupper ikke skal kunne velge Janssen-vaksinen fordi det utgjør en for stor risiko, ifølge statsminister Erna Solberg (H).

Å finne slike kriterier er en svært vanskelig oppgave, mener Sørvoll og Pettersen.

- Det er umulig å forutsi hvem som rammes, både før og etter vaksinering. Man vet ikke nok om hvilke faktorer som gir økt risiko for denne tilstanden, som kjønn, alder, underliggende sykdommer, medikamentbruk. Det har vi ikke data på. Det er rett og slett ikke mulig, sier Sørvoll.

KRITISK: Overlege Ingvild Sørvoll ved Universitetsykehuset Nord-Norge. Foto: Per-Christian Johansen / UNN
KRITISK: Overlege Ingvild Sørvoll ved Universitetsykehuset Nord-Norge. Foto: Per-Christian Johansen / UNN Vis mer

Ekspertene viser til at amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har påpekt at kvinner under 50 kan ha høyere risiko for bivirkninger av Janssen-vaksinen.

- I USA har overvekt av alvorlige VITT-tilfeller rammet kvinner. Så man kan lure på om det ikke er noen fordel å være kvinne når Janssen-vaksinens skal gis frivillig - i den grad det er mulig å si noe om det, sier Sørvoll.

Overlegen sier at hun gjennom både forskergruppen og utvalget har gjort omfattende undersøkelser knyttet til laboratorietesting for påvisning av tilstanden - og for å påvise hvem som er i faresonen.

- VITT kjennetegnes ved lave blodplater. Kan man måle blodplater på forhånd for å si noe om hvem som er disponert? Nei, det kan man ikke. Lave blodplater kan man ha ved en rekke andre tilstander. Og det er ikke gitt at det i seg selv gjør deg disponert for VITT. Så det har ingen verdi.

PRIORITERER DE UNGE: Statsminister Erna Solberg la fram regjeringens nye strategi for coronavaksine. Video: Regjeringen Vis mer

- Ingen tester

Forskerne har også tatt for seg en blodpropptest som kalles D-dimer.

- Positivt utfall av en slik test trenger ikke å si så mye, for den kan gi utslag ved andre tilstander enn blodpropp, sier Sørvoll.

I tillegg kommer den såkalte ELISA-testen, en blodplate-antistofftest som er etablert av, og bare utføres ved, Nasjonal behandlingstjeneste for avansert trombocyttimmunologi i Tromsø

- Det er en veldig god diagnostisk test for VITT når tilstanden først har rammet, men den kan ikke brukes i forkant av vaksinering. Det er ingen data som tilsier at den kan brukes for å si noe om hvem som er disponert for å få VITT. Det er rett og slett ingen tester du kan gjøre på forhånd, sier Sørvoll.

- Informert valg

Dagbladet møtte statsminister Erna Solberg (H) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) etter onsdagens pressekonferanse.

- Dette er et informert valg som du skal ta. Vi vil ikke stenge for at folk skal kunne ta denne vaksinen. Alle vaksiner kan medføre at man blir syk eller får bivirkninger. Man skal være godt informert om det, og vi anbefaler ikke det til alle, men det er ingenting i vårt samfunn som er risikofritt, ei heller det å ta vaksine, sa Solberg.

Helse- og omsorgsministeren var også tydelig:

- Det er knyttet risiko for alvorlige bivirkninger og død til denne vaksinen, så det betyr at når vi tilbyr denne vaksinen som et frivillig valg, så kan det innebære at noen av dem som tar dette valget får bivirkninger som gjør at de dør av den, sa Høie og fortsatte:

- Derfor er det veldig viktig at alle som tar dette valget får god informasjon. Det er også viktig at vi lager gode retningslinjer for dem som har forhøyet risiko for å få disse alvorlige bivirkningene, som ikke skal kunne ta dette valget.

- Kan gi seinvirkninger

Heller ikke etter vaksinering er det mulig å enkelt identifisere hvem som er i faresonen for å bli rammet av bivirkninger, mener ekspertene.

- En mulighet hadde vært å screene alle som er vaksinert med Janssen i en type storskala-testing. Det har vi ikke utstyr for. Det finnes ikke nok ELISA-testsett i hele Europa til å gjøre det. Å gjennomføre slik testing vil kreve utvikling av nye metoder, som hittil ingen i verden har fått til. Så storskala screening er derfor ikke et alternativ, sier Sørvoll.

Ekspertene har heller ikke god kunnskap om hvordan tilstanden kan behandles - og mener den kan medføre alvorlige langtidsvirkninger.

- Tilstanden er komplisert. Den har ofte alvorlig prognose hvis man får blodpropp i hjernen. Vi tror det kan gi svært alvorlige langtidsvirkninger - ut fra det vi allerede vet om langtidsvirkninger av blodpropp i hjernen, sier hun.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

Saken kompliseres ytterligere av at man vil kunne se et bredt symptombilde blant pasienter med mulige VITT-symptomer etter Janssen-vaksinering, mener ekspertene.

- Symptomene kan være nokså diffuse, og til forveksling like vanlige vaksinebivirkninger. I tillegg har du et nokså bredt tidsvindu hvor dette kan oppstå - fra fire dager til fire uker. Da blir tilstanden vanskelig å identifisere - over så lang tid, og med så diffuse symptomer, sier Sørvoll.

Overlege Pettersen legger til:

- Hvis mange får vaksinen, vil mange få diffuse symptomer som hodepine. Hvordan skal primærhelsetjenesten og legevakttjenestene kunne sile ut dem som er i ferd med å utvikle disse alvorlige symptomene blant disse?

- Må til akuttmottak

Når en person først har disse symptomene, finnes det heller ikke en spesifikk test som kan diagnostisere tilstanden ved et fastlegekontor, ifølge Sørvoll.

- Da må pasienten sendes til akuttmottak på sykehus, basert på en mistanke ut ifra dette diffuse symptombildet. Deretter må legene ta D-dimer-test og sende prøver til Tromsø for plate-antistoff-prøver. Bare det er en tidsheft på to-tre-dager. I tillegg må du ta billeddiagnostikk med røntgen for å kunne påvise blodpropp, sier Sørvoll, og legger til:

- Hvis mange henvises til sykehus for utredning, vil det da bli et kapasitetsproblem for spesialisthelsetjenesten?

Overlegen oppsummerer:

- Per i dag finnes det ingen gode analysemetoder som alene kan anbefales som screening før eller etter vaksinering for å identifisere VITT.

Kombinasjonen av alle testene som må til er heller ikke tilgjengelig eller dimensjonert for screening i stort omfang, mener hun.

- Det er umulig å fange dette opp både før og etter vaksinering, videre har man har ikke gode nok behandlingsprotokoller for VITT ennå, og seinskadene kan bli betydelige.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer