Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seint, men godt og dyrt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiets opptreden i debatten om kontantstøtte er en studie i politisk amatørskap. Mens Kristelig Folkeparti har fosset fram med kontantstøtte som sin flaggsak, har Arbeiderpartiet ikke bare vært avvisende til reformens politiske innhold. Partiet har også argumentert med at den koster alt for mye, og har ikke hatt noe alternativ for å møte småbarnsfamilienes behov for en lettere hverdag ut over å minne om at det skal bli full barnehagedekning og om barnetrygden og den eksisterende foreldrepermisjonen. Slik var Thorbjørn Jaglands linje under fjorårets valgkamp og slik har den vært i opposisjon. Inntil mandag denne uka.

Plutselig har Arbeiderpartiets ledelse ombestemt seg. I motsetning til hva Sylvia Brustad sto for som familieminister og uten dekning i Arbeiderpartiets program, går nå partiets sentralstyre inn for å utvide foreldrepermisjonen med et helt år. Permisjonstida skal kunne tas ut i form av flere kortere permisjoner helt til barnet fyller 10 år. Fedre skal opptjene rett til foreldrepermisjon på basis av egen inntekt, og fedrekvoten av permisjonstida skal utvides. Det er en dyr reform, som i tilfelle må gjennomføres skrittvis.

Når Thorbjørn Jagland hevder at dette ikke er annet enn hva Arbeiderpartiet hele tida har stått for, taler han mot bedre vitende. Aps kvinnebevegelse foreslo så seint som for noen uker siden å utvide foreldrepermisjonen med et halvt år. Sentralstyre høynet til et år. Det lå ingen nye permisjonsrettigheter for fedre i Jaglandregjeringens forslag til statsbudsjett for 1998. Og hvorfor er det ikke lenger uansvarlig med en kostbar familiereform?

Om Jagland kommer seint, kommer han godt. Unge kvinner er i dag like godt utdannet som unge menn. Det er riktig og framtidsrettet at velferdsordningene for barnefamilier knyttes til foreldrenes deltakelse i arbeidslivet. Behovet for ekstra tid hjemme er vel så stort når barna begynner på skolen som mens de er helt små. En styrking av fedres permisjonsrettigheter vil stimulere til at flere menn tar en større del av omsorgen for barna.

Hadde Arbeiderpartiet kommet med dette i sommer, hadde Thorbjørn Jagland kanskje fortsatt vært statsminister. Nå får han et troverdighetsproblem i den økonomiske politikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!