Seiret i skarp seilas

Mens sjøfolkene på «Christian Radich» og «Stina Mari» styrte gjennom stormen med stø kurs mot Fredrikstad, hang mannskapene på konkurrentskutene over rekkene og matet krabbene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske seilskutene ligger øverst på resultatlista i årets Tall Ships\' Races. De som ikke søkte nødhavn, opplevde skader eller ble for sjøsyke på turen fra Newcastle til Fredrikstad, seilte inn til østfoldbyen i gråvær i går. Nå ligger de prektige skipene tett i tett langs Glomma.

-  Over 100 skuter var påmeldt, men det var frafall både til Newcastle og til Fredrikstad, sier prosjektleder Bjørg Johnsrud Western.

Dårlig vær er årsaken til at 44 fartøyer måtte bryte konkurransen, -  Noen måtte søke nødhavn, andre opplevde skader på båten eller at mannskapet rett og slett var så sjuke at de ikke orket mer, opplyser hun.

Stafett på land

Blant skutene som har lagt til kai, er også de tre store norske: «Christian Radich», «Statsraad Lehmkuhl» og «Sørlandet». «Statsraad Lehmkuhl», som ankom med et mannskor i riggen, er bare invitert som gjest, mens fullriggeren «Christian Radich» og stavangerskuta «Stina Mari» har gjort det svært godt i seilasen.Tall Ships\' Races i Fredrikstad åpnet blant annet med turnoppvisning og flaggparader. I dag blir det mannskapsparade gjennom bygatene og etterfølgende prisutdeling. I tillegg skal mannskapene konkurrere i en stafett - denne gang land. Lørdag seiler de videre.

Det lysner

-  Vi skulle jo ønske at været hadde vært bedre, men nå lysner det, særlig etter at Fredrikstad vant fotballkampen, sier den bypatriotiske prosjektlederen onsdag kveld.

Fartøyene kommer fra hele verden: Norge, Oman, Cayman-øyene, India, Indonesia, Russland, Storbritannia, Polen, Tyskland, Nederland, Sverige, Romania og Bulgaria er alle representert med skip i Fredrikstad.

Nå i Fredrikstad: Seilskip i aller størrelser og fasonger pryder de fleste havner i Fredrikstad om dagen, Tall Ships Race har kommet til byen. Bildet viser gaster i riggen på "Prince William" av Glasgow i Skottland. Foto morten F. Holm
Nå i Fredrikstad: Seilskip i aller størrelser og fasonger pryder de fleste havner i Fredrikstad om dagen, Tall Ships Race har kommet til byen. Bildet viser gaster i riggen på "Prince William" av Glasgow i Skottland. Foto morten F. Holm Vis mer
PUBLIKUMSFEST: Folkefest i Fredrikstad. Tall Ships\' Races trekker folk uansett vær.
IMPONERENDE: Skutene ligger tett i tett langs Glomma i Fredrikstad. Lørdag forlater de østfoldbyen.