Seiret og feiret på kafé

Mens «opprørerne» Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen feiret på Theatercaféen, reiser «togrøveren» Robert Keith tilbake til England som den store taperen. På Rikshospitalet lå allerede partner Thomas Fussel, helt utslitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dramatikken har vært stor i alle medier før slaget om Opticom skulle stå i Folkets Hus. Den ble ikke mindre da dirigenten, advokat Erik Keiserud, åpnet den ekstraordinære generalforsamlingen med å opplyse at storeier og styremedlem i Opticom og Fast, Thomas Fussel, bare et par timer før hadde blitt lagt inn på Rikshospitalet. Han skal ha jobbet hardt for å sikre seg videre kontroll over Opticom de siste dagene og ble utpå dagen i går så uvel at lege måtte kontaktes.

Aksjonær-apartheid

Fra opprørernes side ble det satt spørsmålstegn ved sykdommen. Dette ble avvist av advokat Morten Opstad på vegne av Fussel. Han fikk likevel lov til å stemme for Fussels aksjer.

Men det var Petter Stordalen som fikk størst applaus. Han er vant til å heve stemmen og spissformulere seg for sine hotellansatte. Nå ropte han som få forbundsledere ville gjort ham etter i Folkets Hus:

-  Er\'e detta vi vil ha? Under Robert Keith har vi opplevd et aksjonær-apartheid som vi aldri før har sett i Norge. I Opticom er det to førsterangs-borgere og over 5000 annenrangs. Vi er her for å hevde våre rettigheter. Keith har som daglig leder i Opticom besøkt selskapet en gang de siste fem åra, men han har forsynt seg med bonuser og opsjoner for over 60 millioner. Det er uhørt når du jobber så lite.

Nektet

Det ble ikke mindre dramatisk da Robert Keith ikke ville ta ordet på oppfordring fra Orklas advokat, Einar Greve. Da hadde allerede storaksjonær Eric Simpson, den australske «doldisen» som Keith og Fussel hadde servert en stor aksjepost i et forsøk på å sikre seg kontroll, nektet å si noe som helst på oppfordring fra Stray Spetalen.

-  Simpson, et navn som er mest kjent for sin appelsinsaft i Norge, sa Spetalen og høstet latter.

Robert Keith ble nærmest tvunget på talerstolen, men sa bare at han ikke hadde forberedt å si noe utover kollega Fussels skriftlige redegjørelse på engelsk, opplest av advokat Opstad.

Gullkalven

Opprørerne vant først kampen om å øke antall styrerepresentanter til fem, men spenningen var mest knyttet til sammensetningen av det nye styret. Flere ganger har opprørerne invitert Robert Keith og Thomas Fussel til et slags forlik hvor de har akseptert Fussel i styret.

Seinest i en kort pause tok Fast-sjef John Markus Lervik initiativ til et forsøk på kompromiss. Begge leire er enige om at Lervik har gjort en fantastisk jobb som toppsjef i Fast Search & Transfer.

Fast er verdsatt til over sju milliarder og bakgrunnen for striden om Opticom er denne verdien ettersom Opticom eier over 27 prosent av Fast.

Gudesen

Gründer Hans Gude Gudesen som i over fem år har måttet holde kjeft på grunn av Robert Keith var glad da avstemningen viste at man med knappest mulig margin fikk skviset ut hans tidligere samarbeidspartnere. Gudesen hadde gjort det klart at han som også eier aksjer for flere hundre millioner, men som aldri har solgt en aksje, ikke kunne sitte i samme styre som Keith.

-  For oss som tror på datalagring ved hjelp av plastfilm, har dette resultatet alt å si. Vi jobber med å sikre patenter og jeg har hele tida vært for å vise aksjonærene hva vi holder på med, sier Gudesen.

Den nye styrelederen, Anders Eckhoff som ble bedt om å stille av Orkla, sier til Dagbladet at han har innkalt til styremøte allerede i dag for å diskutere hva som skal prioriteres fram til neste generalforsamling 20. desember.

Øystein Stray Spetalen var enda høyere og rakere i ryggen enn han pleier etter seieren. Han mente motparten dummet seg ut da de ikke aksepterte opprørernes tilbud om å la Fussel være med i styret.

-  De forlangte at Keith skulle være med uansett og det var helt uaktuelt.

Ved utgangen må vi trenge oss forbi Robert Keith som er på vei inn igjen. Følgende utsagn overhøres:

-  Jeg må finne advokaten og hente frakken min.

Folkets Hus i Oslo ble hans bane.

BITTER: Robert Keith.
«OPPRØRERE»: Petter Stordalen var i storform etter seieren i Folkets Hus i Oslo i går. Her sammen med en annen seierherre, Haakon Sæther fra Fredrikstad.