Seiret over legene

VINJE (Dagbladet): De kjempet mot sykehuset i 17 år - og vant. Mamma Anne (37), pappa Magne (38) og Knut Olav Tveiten (17) kunne felle noen gledestårer i går. Nå er det duket for millionerstatning for skadene gutten fikk etter fødselen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dommen er en stor lettelse. Det ville vært forferdelig om de ansvarlige skulle sluppet unna så lenge det er klarlagt at det ble begått en feil, sier Magne Tveiten til Dagbladet.

Skien og Porsgrunn byrett slo i går fast at Telemark sentralsjukehus er ansvarlig for at Knut Olav Tveiten ble alvorlig skadd kort tid etter fødselen for 17 år siden. Sykehuspersonalet satte en feil sprøyte på babyen. Sprøyta var egentlig beregnet på mora.

Retten avviser at saken er foreldet - slik Telemark fylkeskommune ville ha det til.

Lang kamp

Foreldrene har kjempet i en årrekke for å bringe de faktiske forhold på det rene. Sykehuset nektet for at sprøytestikket hadde noen sammenheng med guttens sykdom. Først for to år siden ble det innrømmet at det var en sammenheng.

Foreldrene har tidligere sagt nei til et forslag om forlik og en erstatning på flere hundre tusen kroner. Etter rettsavgjørelsen i går kan fylkeskommunen vente seg et erstatningssøksmål på over to millioner kroner.

Knut Olav ble delvis lammet etter det fatale sprøytestikket. Livet hans ble annerledes enn foreldrene hadde tenkt. For å ta seg av sønnen har mora vært hjemmeværende i alle år.

- Erstatningen vil selvsagt føre til at Knut Olav kan leve et best mulig liv. Men det er ikke bare pengene som betyr noe i denne saken. For oss var det også viktig å få ansvaret plassert. Vi føler at denne dommen er i samsvar med rettsfølelsen til folk.

Ingen vinnere...

Knut Olav uttrykte stor glede over dommen i går, men foreldrene er forsiktige med å skape for store forventninger hos ham.

- Egentlig er det ingen vinnere i denne saken. Men en taper, og det er Knut Olav. Nå håper vi at vi kan bruke kreftene på ham i framtida og ikke på nye runder i rettsapparatet, sier Magne Tveiten.