Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seismikk: 410 millioner. Havforskning: 150 millioner

Mens havforskerne fikk hundre millioner for lite til miljøkartlegging av havet i nord, fikk Oljedirektoratet alt de trengte til seismikk.

 MEST OMFATTENDE SEISMIKKINNSAMLINGEN NOEN GANG: Seismikkskipet Geo Pacific sleper sine kabler langs Eggakanten utenfor Vesterålen i juli i år. Foto: SCANPIX.
MEST OMFATTENDE SEISMIKKINNSAMLINGEN NOEN GANG: Seismikkskipet Geo Pacific sleper sine kabler langs Eggakanten utenfor Vesterålen i juli i år. Foto: SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går at forskerne ikke får begynt å miljøkartlegge havet utenfor Lofoten (Nordland VI) innen 2010, da politikerne skal vurdere om Lofoten og Vesterålen skal åpnes for olje- og gassvirksomhet. Prosjektet har fått bevilget 100 millioner kroner for lite.

Regjeringens standpunkt utad når det gjelder oljeboring i nord er at mer kunnskap må på bordet. Men mens havforskningen lider, er kunnskapsinnhentingen når det gjelder olje fullfinansiert.


Seismikk fullfinansiert
Oljedirektoratet har fått 410 millioner kroner over tre år til dette formålet, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Eldbjørg Waage Melberg i direktoratet overfor Dagbladet.

Venstres miljøpolitiske talsmann, Gunnar Kvassheim, synes det er oppsiktsvekkende.

— Folk har fått inntrykk av at alle disse områdene skal miljøkartlegges og at det skal være en kunnskapsbasert forvaltning. Men dette er et opplegg som bereder grunnen for oljeaktivitet i området, det bekymrer meg. Det finnes ikke en saklig grunn for denne forskjells-behandlingen mellom miljø og olje, sier Kvassheim til Dagbladet.

Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartmentet sa i gårsdagens Dagbladet at miljøkartlegging er prioritert i de to andre områdene som skal vurderes åpnet, Nordland VII (Vesterålen) og Troms II (Senja).

- Kritikkverdig
— Det skulle ikke vært nødvendig å prioritere, det burde vært ressurser nok til å kartlegge også disse områdene. Det er kritikkverdig at et så lite beløp ikke er stilt til rådighet når oljeboring i nord er en så sensitiv problemstilling, mener Kvassheim.

Når seismikkundersøkelser først er gjort, frykter Kvassheim at bordet fanger og at det blir vanskelig å si nei til utvinning dersom det blir gjort funn. Venstre er i likhet med SV og Sp imot utbygging av oljefeltene utenfor Lofoten og Barentshavet.

Statsministerens kontor har foreløpig ikke kunnet kommentere saken.

 KARTLEGGER BUNNEN: Mareano-prosjektet. Foto: Havforskningsinstituttet.
KARTLEGGER BUNNEN: Mareano-prosjektet. Foto: Havforskningsinstituttet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media