Sejersted: - Voldens onde sirkel i Nord-Irland er brutt

- Voldens onde sirkel er brutt i Nord-Irland, og tidligere uforsonlige fiender snakker nå sammen. Men fortsatt er det store problemer, sa Nobelkomiteens formann Francis Sejersted i sin hilsningstale til årets fredsprisvinnere i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Hume og David Trimble har sammen med mange andre vært med på å skape tillit. De står som garantister overfor sine velgere for at den fredelige vei vil gi løsninger som begge sider kan leve med, understreket Sejersted.

Det er store ulikheter mellom de to. Hume har som leder for det nasjonalistiske sosialdemokratiske partiet SDLP i nesten 30 år konsekvent holdt fast på at konflikten må løses med fredelige midler.

Integritet og nytenking

- Særlig i perioder med økende vold har Hume måttet tåle meget hard kritikk for sin myke linje, både fra egne rekker og utenfor. Men Hume har personlig integritet - han har stått fast og hans li nje har seiret, sa Sejersted.

Trimble var en nykommer da han i 1995 ble valgt til leder for det største unionistpartiet UUP.

- Han er kjent som en kompromissløs unionist som har tilpasset seg. Han mente åpenbart at en mer fleksibel holdning fra unionistenes side var nødvendig, påpekte Seiersted.

- Men fortsatt vil unionister være unionister, og nasjonalister vil være nasjonalister. Vi som står utenfor må vise ydmykhet, og være varsomme med å dømme. Hvem er forøvrig de rettferdige i en situasjon som i Nord-Irland, der ulike virkelighetsoppfatninger står mot hverandre, spurte Sejersted.

Noen som våger

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 385681900


Varnish cache server