Sekkingstad: - Jeg er heldig som kom fra det med livet i behold

Forteller at han har overlevd flere sammenstøt mellom geriljaen og filippinske styrker i jungelen, og at han stadig ble truet om å bli Abu Sayyafs neste offer.

LØSLATT: Her er Kjartan Sekkingstad på vei fra Jolo til Davao City. Foto: Nickee Butlangan /AFP / Scanpix
LØSLATT: Her er Kjartan Sekkingstad på vei fra Jolo til Davao City. Foto: Nickee Butlangan /AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kjartan Sekkingstad fra Sotra ble bortført av væpnede menn fra Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao sør på Filippinene 22. september 2015. Han ble satt fri i går.

Nå forteller han for første gang med egne ord om året i fangenskap:

– Forferdelig, forferdelig, sier han.

- I et av sammenstøtene, der filippinske styrker åpnet ild fra helikoptre og bakkestyrker, kjente jeg et slag i ryggen og trodde jeg var truffet. Etterpå så jeg at jeg ikke var truffet, men at ryggsekken min var hullete etter kuler, sier Sekkingstad, som bar bar på ryggsekken da han i går ble overlevert til MNLF, som har en fredsavtale med filippinske myndigheter.

- Ble behandlet som slaver

Sekkingstad forteller at han og de andre gislene ble tvunget til å bære gisseltakernes eiendeler. De fikk ingen informasjon om omverdenen. På et tidspunkt var det flere enn 300 fangevoktere.

– Vi ble behandlet som slaver, sier nordmannen.

Etter at geriljaen halshugget canadieren John Ridsel i april, truet fangevokterne ham ofte med at han ville bli neste offer.

Sekkingstad har bodd 15 år på Filippinene og var daglig leder ved ferieanlegget han ble bortført fra.

- Heldig som kom fra det med livet i behold

Nordmannen bar på ryggsekken da han lørdag ble overlevert til Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF), som har en fredsavtale med filippinske myndigheter. Han viste fram innholdet i sekken til lokal presse, et par plastsandaler, en vannkanne og andre eiendeler han brukte under fangenskapet.

– Jeg kommer aldri til å kvitte meg med disse minnene, sier Sekkingstad.

– Jeg er heldig som kom fra det med livet i behold, sa nordmannen til lokale medier i byen Indanan på øya Jolo. Nordmannen bar geriljaens kamuflasjeuniform og hadde på seg gjørmete støvler da han møtte pressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer