Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sekretær forteller om Hitlers siste dager

Hitler satt på en stol i en av korridorene og stirret i veggen, innestengt i seg selv. På fanget hadde han en hundevalp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en av aprildagene 1945, i bunkeren i Berlin.

Det er et av mange bisarre bilder Traudl Junge gir av Hitlers siste dager. Den nå 82 år gamle kvinnen var Førerens sekretær i tre år.

Hun forteller historien i filmen «Im Toten Winkel» - «I dødvinkelen» som er lagd av den østerrikske forfatteren og filmmakeren André Heller, og har premiere ved Filmfestivalen i Berlin denne uka. Hun gir også ut ei bok; «Til siste time.»

Det er første gang hun forteller historien sin til publikum. Tidligere har hun bare snakket med forskere. Ti timers samtale med André Heller er blitt en film på halvannen time, der hun skildrer - uten å avbrytes av spørsmål - den groteske tilværelsen og det forvrengte virkelighetsbildet som eksisterte under 11 meter tykk betong midt i den sønderbombede tyske hovedstaden.

Gift

Traudl Junge var 22 år og gift med en av Hitlers adjutanter da hun ble en av hans fire sekretærer i 1942. Den siste tiden var det også en del av oppgavene deres å delta i Hitlers måltider og teaftener, som kunne vare til langt på natt. De militære hadde for lengst blitt forvist, for de kom bare med dårlige nyheter.

I april kretset samtalen i bunkeren om den beste måten å begå selvmord på. Hitler, som ikke stolte på noen - heller ikke SS-lederen Heinrich Himmler som hadde gitt ham en giftkapsel - testet giftkapselen på schäferhunden sin, Blondie. Blondie døde umiddelbart.

- Det lå en grusom eim av bitter mandel i hele bunkeren, husker Junge.

Dom

28. april ba Hitler henne ta et stenogram. Det hadde han aldri gjort før.

- Mitt politiske testamente, begynte han.

- Nå skal jeg få vite alt, nå kommer han til å be om tilgivelse, sier Junge i filmen.

I stedet kom de vanlige tiradene om jødenes bedervelighet, og at han forsøkte å redde verden. Deretter kom hans sosialdarwinistiske dom over det tyske folket, som i sin svakhet og ynkelighet ikke viste seg verdig sin leder.

Traudl Junge, som aldri var partimedlem, trengte mange år på å bearbeide sin tid i Hitlers nærmeste krets og følelsene rundt det. Først nå føler hun at hun kan fortelle hvordan det var.

(NTB)

Hele Norges coronakart