OPERERT VEKK OG DUMPET: Skjønnhetsklinikken Oslo Plastikkirurgi har lagt operasjonsavfall sammen med husholdningsavfall og utsatt renovasjonsarbeidere og allmenheten for smittefare. Nå forteller en tidligere ansatt at hun ble hentet fra stillingen som legesekretær og inn på operasjonsstua, uten noe erfaring. Kvinnen på bildet er ikke den sammen som er intervjuet i saken under. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.no / Skjermdump fra Osloplastikkirurgi.no.
OPERERT VEKK OG DUMPET: Skjønnhetsklinikken Oslo Plastikkirurgi har lagt operasjonsavfall sammen med husholdningsavfall og utsatt renovasjonsarbeidere og allmenheten for smittefare. Nå forteller en tidligere ansatt at hun ble hentet fra stillingen som legesekretær og inn på operasjonsstua, uten noe erfaring. Kvinnen på bildet er ikke den sammen som er intervjuet i saken under. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.no / Skjermdump fra Osloplastikkirurgi.no.Vis mer

Sekretæren satt til å bistå under operasjoner

Skjønnhetsklinikk i Oslo dumpet menneskerester i bakgården og hadde ufaglærte på operasjonsstua. Sykepleierforbundet refser klinikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Uten at hun hadde utdannelse utover videregående skole, ble en kvinne i 20-årene satt til å assistere kirurgen Dr. Amin Kalaaji under operasjoner ved skjønnhetsklinikken Oslo Plastikkirurgi på Frogner i hovedstaden.

Dumpet menneskerester
Dagbladet.no har tidligere avslørt at klinikken, som eies av Dr. Kalaaji, dumpet umerkede søppelsekker med menneskerester og operasjonsavfall blant husholdningsavfall i bakgården på Frogner. Der sto det usikret på bakken og på toppen av søppelkasser (se video over).

Biologisk materiale av denne typen skal ifølge fylkeslegen i Oslo behandles som smittefarlig avfall. Det innebærer merking, levering og transport i egne beholdere. Både av hensyn til renovasjonsarbeidere og allmenheten forøvrig.

På bakgrunn av avsløringen ønsker kvinnen å fortelle om arbeidsforholdene ved skjønnhetsklinikken.

- Det er viktig at alt kommer fram. Jeg opplevde at det kunne gått utover pasienten som lå der, sier hun.

Ansatt som legesekretær
Kvinnen ble tilbudt jobben i løpet av våren 2008 og arbeidet der inntil nylig.

- Under jobbintervjuet redegjorde jeg for bakgrunnen min. Han spurte om jeg kunne noe om data og det kan jeg jo. Da ble jeg ansatt som legesekretær, sier hun til Dagbladet.no.

Arbeidsplassen ble imidlertid ikke i resepsjonen.

- Første dag på jobb ble jeg satt rett inn som assistent på operasjonssalen, uten noen kunnskap om avansert operasjonsutstyr eller rutiner, sier kvinnen.

- Jeg synes det var veldig rart at de ikke ansatte folk som har utdannelse til å gjøre dette. Jeg hadde aldri i mitt liv vært på et operasjonsrom før og ble forklart ting underveis, sier hun.

- Fikk kjeft
Utover de kirurgiske inngrepene er det en rekke andre oppgaver under en plastikkoperasjon.

- Under flere operasjoner fikk jeg ansvaret for å håndtere kompresser og ta i mot og sterilisere kniver og andre operasjons- instrumenter. Etterpå skulle instrumentene brukes igjen, hvis operasjonen var langvarig.

Å mangle kunnskap om å håndtere mennesker på operasjonsbordet opplevde hun som vanskelig.

- Jeg visste jo ingenting om forhold rundt sterilitet og operasjonsutstyr og fikk jo mye kjeft av Kalaaji for det. Men jeg ble ikke fortalt noe før vi gikk inn til den første operasjonen, forteller hun.

Hun opplevde kjeften som urettferdig, fordi hun ble satt til å utføre oppgaver hun i dag mener hun ikke var kvalifisert for.

- Det gjorde at jeg ble lei meg. Jeg sa til ham flere ganger at jeg er ikke utdannet innen dette område, men han sa flere ganger at det er derfor at jeg er her, for å lære, sier hun.

Håndterte sprøyter
Dagbladet.no har rettet gjentatte henvendelser til Amin Kaalaji for en kommentar til kvinnens historie. Han er konfrontert med påstandene som fremkommer i saken. Kaalaji skriver følgende i en epost til Dagbladet:

«I samsvar med vår advokat har følgende merknad: Vi finner det ikke riktig å kommentere Dagbladets spørsmål vedrørende våre ansattes arbeidsforhold i pressen. Utover dette har vi ingen ytterligere kommentarer i saken.»

Kvinnen forberedte og bistod under operasjoner som bukplastikk og nese- og brystoperasjoner.

- Etter å ha sett det gjort to ganger fikk jeg ansvar for å ta ut kanyler og sprøyter av pasienter og å skifte drenposer. Det følte jeg meg ikke klar for i det hele tatt, sier hun.

Sykepleierforbundet reagerer
Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, beskriver det som «faglig uforsvarlig» å sette folk uten relevant utdannelse og erfaring til å assistere i operasjonssituasjoner.

- Det er ikke uten grunn at utdannelsen som operasjonssykepleier varer i 18 måneder og bygger på en treårig bachelorgrad som sykepleier, sier Normann til Dagbladet.no.

I henhold til lovverket, gjengitt på nettsidene til Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, er det ansvarlig lege under operasjonene som har ansvaret for at assistenter har de nødvendige faglige kvalifikasjonene. Det er ikke ulovlig å ha assistenter uten sykepleierutdannelse.

- Allikevel det er svært uvanlig å bruke ufaglærte og folk uten erfaring. Det er viktig å vite hvordan man behandler engstelige pasienter eller akutte blødninger. Under en operasjons settes det store krav til handlings- og observasjonskompetanse, sier Normann.

- FAGLIG UFORSVARLIG Leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund mener kvinnen har blitt satt til å utføre arbeidsoppgaver som hun ikke er kvalifisert for.
under 8. mars-talen på Youngstorget lørdag.  
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
- FAGLIG UFORSVARLIG Leder Lisbeth Normann i Norsk Sykepleierforbund mener kvinnen har blitt satt til å utføre arbeidsoppgaver som hun ikke er kvalifisert for. under 8. mars-talen på Youngstorget lørdag. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer

Også leder av seksjon for tilsyn hos Fylkeslegen i Oslo reagerer på at en person med utelukkende videregående utdannelse assisterer under operasjoner.

- Dette er svært uvanlig, sier assisterende fylkeslege Helge Worren til Dagbladet.no.

Tilsyn fra bydelslegen
Etter Dagbladet.nos avsløring startet bydelsoverlegen på Frogner gransking av håndteringen av smittefarlig avfall ved klinikken. Oslo Plastikkirurgi har holdt til på adressen i tre år, men har eksistert i seks år.

- Det er viktig å se at de oppretter rutiner som er tilfredsstillende, sa bydelsoverlege på Frogner, Olaf Varslot.

Etter at Dagbladet.no begynte å sette søkelys på den farlige håndteringen har Oslo Plastikkirurgi utbedret forholdene.

- Da vi foretok kontroll, som følge av at Dagbladet.no slo opp saken, var alt på plass. De hadde nylig endret praksisen og da hadde vi ingen ting å utsette på klinikken, sier helsekonsulent Liv-Marit Nikolaisen ved bydel Frogner i Oslo.

Bydelslegen vil ikke vite
Bydelsoverlegen har ikke spurt om hvilke rutiner som har vært på plass før det ble satt søkelys på saken.

- Ifølge lovverket har dere krav på å få se kvitteringer for at smittefarlig avfall de siste tre årene er sendt fra klinikken i henhold til lovverket. Har dere bedt om dette for å sjekke om Oslo Plastikkirurgi har fulgt reglene de siste årene?

- For oss er det viktigst hva som skjer framover og at klinikken nå følger forskriftene. Vi har valgt å ikke spørre om tidligere praksis, sier Nikolaisen.

PÅ FROGNER: Klinikken ligger på Frogner i Oslo.
Foto: Skjermdump
PÅ FROGNER: Klinikken ligger på Frogner i Oslo. Foto: Skjermdump Vis mer

Dr. Kalaaji har nektet å svare Dagbladet.no på hvor lenge praksisen har foregått. Han skal også ha ilagt munnkurv for Miljøtransport AS, som han hevdet håndterte smittefarlig avfall tidligere.

- Vi kan ikke si noe når de ber oss om å holde tett, uttalte daglig leder Erik Andreas Jacobsen i begynnelsen av desember.

Kastet bryst
Det var en tidligere operasjonssykepleier ved klinikken som  opprinnelig varslet Dagbladet.no om forholdene.

Også den tidligere legesekretæren, som raskt «avanserte» til å assistere under operasjonene, forteller om en praksis med smittefarlig avfall som strider mot forskriftene.

- Jeg ble bedt om å kaste puppe-deler sammen med øvrig husholdningsavfall i bakgården. Det var ekkelt å tenke på, men jeg ble fortalt av eieren, Dr. Kalaaji, at det var slik vi gjorde det, forteller kvinnen.

Også dette er klart i strid med forskriftene.

- Alt blodmateriale skal behandles som smittefarlig avfall. Dette skal merkes og destrueres på spesielle måter, sier fylkeslege i Oslo, Petter Schou på generelt grunnlag, og henviser til norsk lov.

- Lagret smittefarlig avfall på klinikken
Dagbladet.no har dokumentert at søppelkassene i bakgården har vært overfylte med avfall fra bygården. Derfor ble bakken rundt søppelkassene benyttet til å sette fra seg operasjonsrester.

Dette er ikke et nytt problem, ifølge kvinnen i 20-årene.

- Jeg husker vi måtte ringe eieren Dr. Kalaaji og si at «vi kan ikke kaste dette, for da drar måkene det utover». I posene lå hud,  fett og deler av kvinnebryst som vi hadde fjernet dagen før. Vi måtte lagre det inne på klinikken flere dager før det var ledig plass i bakgården, sier hun til Dagbladet.no.

RETT: Smittefarlig avfall skal pakkes i gule bokser eller forsterkede poser. Deretter skal det leveres merket som smittefarlig avfall til et godkjent mottak, som Klemetsrud utenfor Oslo. Foto: Arna Vikanes Sørheim/Dagbladet.no
RETT: Smittefarlig avfall skal pakkes i gule bokser eller forsterkede poser. Deretter skal det leveres merket som smittefarlig avfall til et godkjent mottak, som Klemetsrud utenfor Oslo. Foto: Arna Vikanes Sørheim/Dagbladet.no Vis mer
SMITTEFARLIG AVFALL: Rester etter fettsuging og operasjoner er smittefarlig avfall. Sykdommer fra pasienten kan smitte til renovasjonsarbeidere eller andre som kommer i kontakt med det.
Foto: Bjørn Langsem
SMITTEFARLIG AVFALL: Rester etter fettsuging og operasjoner er smittefarlig avfall. Sykdommer fra pasienten kan smitte til renovasjonsarbeidere eller andre som kommer i kontakt med det. Foto: Bjørn Langsem Vis mer