LIKESTILLINGSLOVEN 40 ÅR:

Seks Ap-tiltak for større likestilling

- Regjeringens politikk setter likestillingsarbeidet i revers, sier Ap-nestleder Hadia Tajik.

SVIKT: Ap-nestleder Hadia Tajik og Kari Henriksen, likestillingspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, mener at regjeringen har sviktet på flere områder av likestillingspolitikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVIKT: Ap-nestleder Hadia Tajik og Kari Henriksen, likestillingspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, mener at regjeringen har sviktet på flere områder av likestillingspolitikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland repliserer:

- Ap driver med alternativ historiefortelling, sier Høyre-statsråden.

30. mai var det 40 år siden loven om selvbestemt abort uten nemndbehandling ble vedtatt. I neste uke, 9. juni, runder også likestillingsloven 40 år.

- Det er grunn til å feire og til å være stolte over disse to lovene som har vært brekkstang for kvinners likestilling og rettigheter i Norge. Samtidig viser rapporter fra World Economic Forum at Norge gjør det dårligere på en rekke likestillingsindikatorer nå enn vi gjorde tidligere, sier Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet.

- Går feil vei

WEF måler likestilling på helse, utdanning, politikk og økonomi. Da målingene begynte i 2006 lå Norge på 79 prosent.

- Så steg vi til 85 prosent i 2015, før vi de to siste årene har gått tilbake til 84 prosent i 2016 og 83 prosent i 2017.

- Sagt på en mer tabloid måte så mener lederen av WEF, Børge Brende, at likestillingspolitikken til hans tidligere regjeringssjef Erna Solberg går feil vei. Det er vi enige med Børge Brende i, sier Hadia Tajik.

Rammer kvinner

Kari Henriksen, likestillingspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet mener at regjeringen har sviktet på flere områder:

- De fører helt systematisk en politikk der likestillingshensyn må vike, for eksempel når de rigger skattesystemet slik at de rike – og dermed flest menn – får de største skattekuttene.

- Eller når de jobber for søndagsåpne butikker, som vil ramme flest kvinner fordi de utgjør et stort flertall i varehandelen. Regjeringen stiller heller ikke tydelige krav til helseforetakene om å innføre heltid som norm, påpeker Henriksen.

Svekker strukturene

Hadia Tajik mener det er grunn til bekymring over utviklingen i likestillingspolitikken.

- Regjeringen har økt kontantstøtten, de har økt maksprisen i barnehagene, slik at antall unger i barnehage går ned.

- Sammen med alt som har betydning for normalarbeidsdagen, og at man ikke lenger har de samme musklene i likestillingsarbeidet når man svekker strukturene, blir resultatet at regjeringens politikk setter likestillingsarbeidet i revers, sier Hadia Tajik.

Slåss for damene

Hun er skuffet over at regjeringspartiene har stemt mot Arbeiderpartiets forslag om å stille krav om likestilling i trossamfunn som mottar statsstøtte, samt forslag som vil sikre flere kvinner i lederstillinger i næringslivet.

- Men vi er klare for å slåss for damene i Norge, så i anledning disse jubileene, har vi seks forslag som vi håper å få støtte for av andre partier, sier Hadia Tajik.

På verdenstoppen

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland kommenterer Ap-kritikken med å poengtere at Norge er et av verdens mest likestilte land.

DELTID: - Sannheten er at andelen kvinner som jobber deltid aldri har vært mindre enn i dag, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
DELTID: - Sannheten er at andelen kvinner som jobber deltid aldri har vært mindre enn i dag, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Av 144 land er vi på andreplass, etter Island, i World Economic Forums The Global Gender Gap Report 2017, sier hun.

Høyre-statsråden mener Ap driver med alternativ historiefortelling.

- Sannheten er at andelen kvinner som jobber deltid har aldri vært mindre enn i dag, det er 31 000 flere kvinnelige ledere og forskjellene mellom kvinners og menns gjennomsnittslønn har minket fra 2015 til 2017.

Valgfrihet

Linda Hofstad Helleland minner om at regjeringen nå innfører en tredelt foreldrepengeordning, med en del til mor, en del til far og en valgfri del.

- Dette legger til rette for at far kan være mer hjemme med barnet, samtidig som familien får nødvendig fleksibilitet og valgfrihet, sier statsråden.

- Men vi har fortsatt en vei å gå. Vi er i gang med et viktig arbeid for at unge tar mer utradisjonelle utdanningsvalg, for å bidra til et mindre kjønnsdelt arbeidsliv. Innvandrerkvinner skal få leve frie og selvstendige liv, og nøkkelen til dette er at flere kommer i arbeid. For å styrke velferdssamfunnets bærekraft må flere ledere i næringslivet være kvinner og vi må få flere menn i omsorgsyrkene, sier Linda Hofstad Helleland.

De seks Ap-tiltakene

1. Sette et forpliktende måltall for heltid i norsk arbeidsliv.

- 37 prosent av kvinnene mot 15 prosent av mennene arbeider deltid. Vi vil sette et forpliktende måltall for å redusere andelen kvinner som arbeider deltid. Staten som arbeidsgiver har et særlig ansvar for å gå foran som et godt eksempel. Det kan gjøres gjennom å stille krav til helseforetakene, sier Kari Henriksen.

2. Ta inn likestilling i den neste avtalen om inkluderende arbeidsliv.

- Dagens IA-avtale går ut 31. desember 2018 og handler først og fremst om sykefravær, der kvinner er overrepresentert. Arbeiderpartiet vil ha en ny avtale om inkluderende arbeidsliv der likestilling er et viktig område, sier Hadia Tajik.

3. Stille krav om likestilling og kjønnsbalanse i offentlige innkjøp.

- Staten kjøper inn varer og tjenester for mer enn 500 milliarder kroner i året, ifølge SSB. Ved å stille krav om likestilling og kjønnsbalanse når det offentlige kjøper tjenester, akkurat som vi stiller krav om kvalitet og lønns- og arbeidsvilkår, kan vi bryte opp i et svært kjønnssegregert arbeidsmarked, sier Hadia Tajik.

4. Starte et arbeid mot 40 prosent kjønnsrepresentasjon i alle styrer og råd i Norge, fra elevråd til aksjeselskap.

- 40 prosent kjønnsrepresentasjon bør være et mål for alle styrer og råd i Norge, sier Hadia Tajik.

5. Stille krav til kvalitet og innhold i det kommunale krisesentertilbudet.

- Krisesenteret er et ansvar for den enkelte kommune, men i dag er det store variasjoner i kvalitet og innhold fra kommune til kommune. Arbeiderpartiet vil stille krav til innhold og kvalitet i tilbudet, begrunner Kari Henriksen.

6. Gi en milliard norske kroner for å sikre kvinners rett til å bestemme over egen kropp i andre deler av verden.

- Det skyller nå en konservativ bølge over verden med mål om å innskrenke kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Mange muslimske land – i sterk allianse med den katolske kirke – jobber aktivt for å redusere eller forby bruken av prevensjon og abort, sier Hadia Tajik.

- USA har tidligere vært en viktig alliert i arbeidet for kvinners rettigheter, men Trump-administrasjonen har kuttet drastisk i støtten til dette arbeidet. Når amerikanerne reduserer sin innsats, må vi trappe opp vår, sier Tajik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer