Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Seks år er nok

General Sigurd Frisvold går av etter seks år som Forsvarssjef. Hans etterfølger ble utnevnt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sverre Diesen blir i dag utnevnt til ny forsvarssjef etter Sigurd Frisvold, melder NTB.

I fjor ble Diesen utnevnt til den nyopprettede stillingen som militært assisterende departementsråd ved Forsvarsdepartementet, som også innebærer funksjon som forsvarssjefens stedfortreder.

Utnevnelsen skjer etter at det i dag morges ble kjent at Forsvarssjef Frisvold (57) går av. Dagbladet.no får bekreftet ryktene som de siste dagene har versert.

- Forsvarssjefen har søkt om fratrede etter seks år som forsvarssjef, og går av ved påsketider neste år, sier informasjonssjef ved Forsvarsstaben Geir Anda til Dagbladet.no.

- Det ligger ingen spesielle forhold bak dette. Ingen dramatikk, sier han.

Bestemt i 1998

Via sin informasjonssjef sier Frisvold til Dagbladet.no at han bestemte seg for denne avgangen allerede før han tiltrådte sjefsstillingen i 1998.

- Seks år er nok, sier han. Det var han fast bestemt på da han ble utnevnt som forsvarssjef.

Beslutningen har vært hemmeligholdt selv for forsvarssjefens nærmeste krets. Da Dagbladet.no tidlig i dag morges undersøkte saken, var både informasjonssjefen og flere andre høytstående offiserer i forsvarsstaben uvitende om beslutningen.

Ny sjef klar i dag?

Forsvarsministeren skal være blant de ytterst få som er informert om at han i dag melder sin avgang. Etter det sentrale kilder oppgir kommer hun til å utnevne Frisvolds etterfølger allerede i statsråd i dag.

Det har lenge versert rykter om at Frisvold snart ville gi seg. Han har den siste perioden vært plaget av sykdom, noe han verken internt i forsvarsledelsen, eller offentlig har villet snakke om.

Kilder Dagbladet.no har vært i kontakt med oppgir at Frisvold skal ha kjøpt hus i hjemtraktene i Trøndelag, og planlegger sin pensjonstilværelse der.

Ny epoke

Og etter det som vil bli seks år som forsvarssjef, noe som betraktes som lang tid i denne stillingen, i en periode med store omstillinger som igjen har ført til uro og vanskeligheter, markerer han en skille i norsk forsvarshistorie.

Frisvold er den forsvarssjefen som i stor grad ble pålagt arbeidet med å modernisere forsvaret i fra den tradisjonelle totalforsvarsmodellen til dagens langt mindre og mer internasjonalt rettet struktur.

I sommer ble en av milepelene i dette arbeidet ferdigstilt, den såkalte militærfaglige utredningen, modellen for det nye forsvaret i årene som kommer. Der skriver blant annet forsvarssjefen at ytterligere slanking av Forsvaret vil gå på helsa løs.

Kilder dagbladet har vært i kontakt med sier det var viktig for Frisvold å fullføre dette arbeidet før han gikk av. Trolig vil etterfølgeren overta 1. april neste år.

Den heteste kandidaten til dette var generalløytnant Sverre Diesen (55) som i dag er en av forsvarsminister Kristin Krohn Devolds nærmeste rådgiver som assisterende departementsråd. I følge en rekke kilder er Diesen hennes soleklare favoritt - og nå den som blir valgt som ny sjef.

Også generalløytnant og tidligere generalinspektør for luftforsvaret, Tomas Colin Archer (52), var en naturlig kandidat til stillingen. Han er nå sjef for Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger.

GÅR AV: Forsvarssjef Sigurd Frisvold
NY SJEF?: Generalløytnant Sverre Diesen er en av forsvarsminister Kristin Krohn Devolds nærmeste rådgivere - og i følge kilder hennes favoritt til jobben som ny forsvarssjef.
NY SJEF?: Generalløytnant Tomas Colin Archer er i dag operativ sjef for forsvaret, og blant de mest populære toppsjefene internt i organisasjonen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media